Авторско право в интернет

Изображение от Pavitra S Tandon, Visual.ly

Имате много за споделяне със света – снимки, текстове, видеа, музика. Независимо дали ги ползвате, за да рекламирате продуктите си или за да изразите себе си, искате да сте сигурни, че няма да видите създадените от вас произведения на чужд сайт.

За съжаление никой не е застрахован

Много често потребителите смятат, че всичко, което се публикува в Интернет е за общо ползване и дори не се сещат да поискат разрешение, да поставят името на автора или линк към неговата страница. Затова е добре да им напомните предварително.

Можете да се запознаете с Криейтив комънс лицензите и да изберете един от тях. След като го публикувате на сайта си потребителите ще знаят какви права им давате върху своите текстове, снимки, картинки, видеа, etc.

Друг вариант е просто да поставите на видно място едно изречение, с което да напомняте чии са правата за всички материали, публикувани на страницата ви.

От своя страна, ако използвате материали на чужди автори, не забравяйте да пишете името им и/или да слагате линк към техните сайтове

Какво да правите, ако откриете, че някой е копирал ваша информация или използва ваша снимка?

Като начало решете дали искате нарушителят да свали материала от сайта си или предпочитате само да добави линк към първоначалния източник, т.е. вашия сайт или блог.

След това се свържете с администратора и любезно му заявете искането си. Не бързайте да се карате, защото така едва ли ще постигнете добър резултат. В повечето случаи искането ви ще бъде удовлетворено и с това проблемът ще приключи. Особено големите сайтове имат сериозна политика по отношение на плагиатството и при подаден сигнал реагират почти мигновено. Имайте предвид, че сигнал може да се подаде единствено от автора на материала. Бъдете подготвени да докажете, че той е ваш и не приемайте ролята на защитник на някой друг.

Какво се случва, ако екипът на сайта плагиат откаже да изпълни молбата ви?

Можете да докладвате пред Google дублирано съдържание (прочетете внимателно как става това), да се обърнете към адвокат (ще ви струва доста пари, време и усилия, преценете струва ли си) или просто да оставите нещата така.

За да избегнат този проблем авторите на снимки и илюстрации например, често слагат воден знак върху произведенията си. Авторите на текстове и музика, които са пуснали целите си произведения в Интернет, нямат подобно средство за защита.

Истината е, че няма как да се застраховате изцяло от плагиати и некоректни потребители. Това, което можете да направите е вие самите да спазвате правилата и да се надявате, че другите ще ви отвърнат със същото.