Целта на Бил Гейтс е тоалетната на бъдещето да функционира без течаща вода, електричество и септични ями, да не замърсява околната среда и по възможност да използва енергията от отпадъците.


Бил Гейтс, Снимка: Reuters

След като направи революция в компютрите, Бил Гейтс готви същото за тоалетните. Неговата фондация ще отпусне нови средства за високотехнологични разработки в тази област, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс. Най-вероятно тоалетните на бъдещето ще бъдат захранвани със слънчева енергия.

Гейтс връчи приз от 100 хиляди долара на Калифорнийския технологичен институт за неговата разработка, при която се използват соларни панели, водата се рециклира, а твърдите отпадъци служат за енергиен източник. Основателят на „Майкрософт“ и неговата фондация са обсебени от идеята за направата на нов вид тоалетни, които значително да подобрят хигиенните показатели в развиващия се свят.

Фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“ ще инвестира допълнително 3,4 милиона долара за нови разработки. Според данни на ООН около 2,6 милиарда души не разполагат с тоалетни с  елементарни хигиенни изисквания, което прави около 40 на сто от населението на планетата.

Цялата статия

Източник: Dnes.bg

Подобни публикации