Борба със стреса на работното място

Изображение: AirClad

Обичате работата си. Наистина. Само дето напрежението е толкова голямо, че в края на седмицата ходенето до офиса вече започва да ви тежи, а мисълта за още един ден с колегите ви подлудява. Дишайте. Дишайте дълбоко. Във всяка работа има тежки моменти. Освен това, когато много хора работят заедно е нормално да прехвърчат искри понякога или да има недоразумения. Хубавото е, че дали ще позволите на стреса да ви смачка или ще се научите да го управлявате, зависи само от вас.

Открийте какво ви подлудява

Наблюдавайте се. Може би шумът в офиса ви натоварва излишно. Помолете колегите да са по-тихи, говорете с шефа не може ли да ви премести някъде или пък си купете антифони. Може би ви дразни нещо друго. Идентифицирайте проблема и ще намерите начин да го решите.

Поддържайте работното си място чисто и подредено

Доказано е, че колкото по-голям е хаосът около вас, толкова по-нервни и напрегнати се чувствате вие самите. Затова подреждайте папките, хартийките, химикалките. Не позволявайте да работите на бюро, заринато от боклуци. Поддържайте компютъра си в същия изряден вид. Редът и чистотата носят усещане за спокойствие и сигурност.

Използвайте почивките си и се хранете добре

Няма да свършите всичката работа на света в обедната си почивка. Само ще се изнервите и уморите. Излезте с колегите на обяд. (Прегледайте статията ни за здравословно и балансирано хранене в офиса.) Не подценявайте и кратките 15 минутни почивки за кафе, чай, бъбрене с колега или просто за поемане на въздух.

Смейте се

Вярно е, че не става по желание, но до голяма степен зависи от вас и колегите ви. Усетите ли, че се заражда напрежение, обърнете всичко на шега. След хубавата шега и искрения смях всеки проблем може да се обсъди спокойно.

Говорете си с колегите

Само смях и здравословна храна не са достатъчни. Обсъждайте с колегите си нещата, които ви притесняват или дразнят. Научете се да изслушвате тяхната гледна точка и да се съобразявате и с техните желания. Проблемите почти никога не изчезват от самосебе си. Колкото по-рано ги изговорите и потърсите решение, толкова по-малко нерви и проблеми ще имате.

Тайната на екипната работа е в поемането на лична отговорност и едновременно с това в способността на хората да правят компромиси и да решават проблемите, които възникнат в екипа навреме. Чувствате ли се добре с колегите си, стресът и напрежението определено ще намалеят. Опитайте.

Подобни публикации