Tрябва ли фирмата ми да присъства във всички социални мрежи?


Social media

Изображение: EarthLink Blog

Чували сте, че социалните мрежи и онлайн маркетингът правят чудеса за вашия бизнес. Естествено, решавате да пробвате и молите някой от служителите си да регистрира фирмата и да й направи профил или страница във всички социални мрежи, за които се сети.

Това не е много добра идея. Гарантирам ви, че на никакви чудеса няма да станете свидетели и причините за това са:

В колкото повече мрежи има профили или страници на вашата фирма, толкова повече време трябва да отделите, за да ги развивате

В Youtube трябва да пускате клипове, в Pinterest и Instagram да качвате снимки. За Facebook е добре да измисляте по-лек и забавен начин за поднасяне на информация, която освен развлекателна е и полезна за някого. За LinkedIn ще трябва да поддържате страница със съдържание, интересно и полезно за вашите настоящи и потенциални партньори. А в Twitter всичко това трябва да бъде сведено до 140 знака.

Ако публикувате навсякъде една и съща информация, без да се съобразявате със спецификите на социалната мрежа, всъщност преливате от пусто в празно.
Ако в някои мрежи си останете само с регистрацията, поне ще сте загубили по-малко време. Но пък това ще прави неприятно впечатление на потребителите, случайно попаднали на непопълнения ви изцяло профил и неразвитата ви страница.

Вашите целеви групи едва ли ползват абсолютно всички социални мрежи

Инвестирайте време в предварително проучване в кои социални мрежи са вашите настоящи и потенциални клиенти и партньори. След това се регистрирайте и се постарайте да изградите общност точно там, където са те.

Не всеки продукт/услуга представляват интерес за широката аудитория

Когато предлагате тениски с интересни щампи определено имате повече потенциални клиенти отколкото, ако давате строителна техника под наем. Колкото по-специализиран е продуктът/услугата ви, толкова по-безсмислено е да се включвате във всички социални мрежи. Вярно е, че вашите клиенти също са в Интернет, само че трябва да ги намерите. Потърсете по-профилирани социални мрежи. Не е важно да сте там, където са всички. Важно е да сте там, където ще срещнете полезните за вас хора и фирми.

Дали от присъствието на вашата фирма в дадена социална мрежа ще има полза, може да определите като си отговорите на следните въпроси:

• Там ли са вашите настоящи и потенциални клиенти?
• Имате ли възможност да създавате качествено съдържание, съобразено със спецификите на социалната мрежа?
• Можете ли да си позволите – като време, познания, финанси, да поддържате профил или страница на фирмата си в още една социална мрежа?

Присъствието във Facebook, Twitter, LinkedIn, Google plus, може да ви донесе ползи без да харчите много пари или да наемате цяла рота специалисти, само ако подходите разумно и отделите време да научите предварително как всъщност става това.

Подобни публикации