Знаете, че „копирайтинг” е това вълшебно нещо, което ще помогне на сайта ви да се изкачи нагоре в търсачките и ще привлече множество нови потребители. Затова и решавате да използвате услугите на копирайтър. От една страна, това е чудесно. От друга, за да не се чувствате разочаровани и да смятате след време, че сте си дали парите напразно, запознайте се предварително с видовете копирайтинг и с ползите, които можете да извлечете за бизнеса си от един добре написан текст.

Най-общо казано копирайтър е специалистът, който се занимава с цялата текстова част на традиционната и интернет реклама

Всяка медия, чрез която рекламирате, има свои специфики и изисквания. Различните видове копирайтинг се определят спрямо тях, както и спрямо целите, които трябва да постигне съответния текст.

Писането на съдържание за сайтове е съобразено с:

  • начина, по който потребителите четат/сканират текстове в Интернет;
  • начина, по който търсят;
  • конкретното действие, което искате да извършат, когато вече са отворили сайта ви.

Едно от основните правила при създаването на уеб съдържание е, че то трябва да е не толкова рекламно, колкото полезно за потребителите. Това е тънкост, с която някои от специалистите по криейтив копирайтинг се справят по-трудно.

В този случай копирайтърът получава от SEO специалиста ключови думи и насоки с каква наситеност трябва да присъстват в текста. Съдържанието трябва да е съобразено изцяло с тези изисквания. Понякога словосъчетанията, за които трябва да се оптимизира са доста абсурдни – липсват съюзи, някоя дума не бива да се членува, не се използват кавички. Добрият SEO копирайтър може да напише текст, който да се харесва и на търсачките и на потребителите.
Това са всички забавни заглавия, сценарии за радио и телевизионни реклами, грабващи надписи по банери и билбордове. В този вид копирайтинг влиза и създаването на цялостна концепция за рекламна кампания.

Писането на сейлс копи, технически и маркетингови текстове пък изисква други умения и познания от копирайтъра

Съветвам ви преди да изберете човека, с когото смятате да работите, да разгледате портфолиото му. От проектите, публикувани в него, ще разберете с какъв тип копирайтинг има опит конкретният специалист. След това е лесно да прецените може ли да ви бъде полезен или не. И не мислете, че това е човекът, който с магическа пръчка ще ви доведе нови клиенти. За това са необходими добър дизайнер, програмист, маркетолог, SEO специалист, време и най-вече качествен продукт.

Успех!

Автор: Иванка Могилска

Видове копирайтинг

Изображение: ABC Copywriting


Подобни публикации