Известно е, че спортистите консумират витамин Е, за да повишат издръжливостта, но учените наскоро откриха ключа към метаболитния механизъм на този витамин.

 Витамин Е и мускулната сила

Снимка: ZUMA Press

Според изследване, публикувано в  списание Natural Communications, витамин Е помага за укрепването на плазмените мембрани, които защитават клетките и следят какво влиза и излиза от тях. В един от експериментите се използва водороден прекис, за създаване на свободни радикали, които обикновено се освобождават по време на тренировка. Резултатите показват, че мускулните клетки не се възстановяват правилно, когато мускулната тъкан не е била предварително третирана с витамин Е.

Извода: Дефицитът на витамин Е е свързан с мускулната слабост и това изследване помага да се обясни механизма зад този ефект. Благодарение на своите антиоксидантни свойства, витамин Е предпазва клетката, като предотвратява навлизането на потенциално вредните свободни радикали.
Ето още една причина да си изградите навик да консумирате здравословно балансирана храна, за да получите всички витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае всеки ден.

Източник: Optimum Nutrition

Подобни публикации