За вредата от дублираното съдържание

Едно от първите неща, които научавате, когато решите да представяте продуктите и услугите си в мрежата е, че съдържанието е цар. То е, което продава.
Добре е също бързо да разберете, че дублираното съдържание ви е враг. Не копирайте текстове от чужди сайтове на своя. Повярвайте, не ви излиза по-евтино от това да наемете копирайтър или да отделите време и сами да си напишете текстовете.

Дублирано съдържание

Graphic by Elliance

Как дублираното съдържание вреди на сайта ви

Сайтът ви се показва по-назад в търсачките. Или пък излиза след като натиснете линка „Вижте подобни резултати” в Google. И това не е толкова страшно.

Google може да реши да наложи по-сериозно наказание на сайта ви и съвсем да изпаднете от резултатите. Ако разчитате новите ви клиенти да идват главно от тази търсачка, определено ще имате проблем.

Дори да избегнете наказанието по някакъв начин, посетителите няма да се задържат дълго при вас. Те търсят уникално съдържание – информация, която да отговаря на техните въпроси, да ги забавлява, etc. и няма да останат на сайта ви, ако той е със същото съдържание като предишните два, които са отворили.

100% уникалност ли трябва да има съдържанието на сайта ми

Желателно е, но не винаги е възможно. Ако на сайта ви има до 15 – 20% дублирано съдържание, нещата са под контрол. Това обикновено са цитати, части от статии от чужди блогове, към които сте дали линк – няма как да ги избегнете. Добрата новина е, че търсачките обикновено не третират този тип дублирано съдържание като спам и то няма да ви навреди.

Как да избегна дублираното съдържание

Не копирайте текстове от чужди сайтове. По-добре си ги пишете сами или наемете професионалист, който да свърши това вместо вас. Разказвайте за спецификите на вашия продукт или услуга, избягвайте общите приказки – тях вече някой ги е написал.

Когато публикувате линкове към свои текстове, клипове, снимки и т.н. в социалните мрежи например, не слагайте в текстовото поле над линка части от статията си, не използвайте един и същи анонс за всички социалки. Направе съвсем кратко резюме на материала в няколко варианта и публикувайте него заедно с линка. Ползите от това са две – не дублирате собствената си статия и създавате уникален текст, според спецификите на различните социални мрежи.

Проверявайте текстовете си за уникалност. Има достатъчно безплатни и платени инструменти, с които да го направите. Питайте Google за повече информация или очаквайте следващата ни статия по темата.

Подобни публикации