Европейската комисия внесе за обсъждане нов пакет от регулации за защита на личните данни в интернет.

Снимка: Reuters

В прессъобщение на институцията се съобщава, че реформата на първоначално заложените през 1995 г. правила ще предостави повече сигурност на потребителите, а едновременно с това и ще спести на интернет бизнесите около 2.3 млрд. евро годишно.

„Защитата на личните данни е основно право на всички европейци“, заяви комисар Вивиан Рединг, която внася предложението за разглеждане. „Новите регулации ще вдъхнат доверие у потребителите да ползват онлайн услуги по-уверено, защото те ще бъдат по-добре информирани относно правата си и ще могат сами да контролират личната си информация в мрежата“, допълни Рединг.

Основните промени, включени в реформата, са:

Единен пакет от правила ще бъде валиден за целия Европейски съюз.

Ненужната бюрократщина по регистрирането на компаниите, опериращи с потребителски данни, ще бъде намалена и разходът им ще спадне от 2.3 млрд. евро на 130 млн. евро годишно.

Всички компании, станали жертва на хакерски атаки, са задължени да уведомят националните власти в срок от не повече от 24 часа от инцидента.

Всички потребители ще имат правото на достъп до личната си информация, както и свободата да я прехвърлят от един доставчик на услуги на друг. Едновременно с това на потребителите се дава и „правото да бъдат забравени“, т.е. да изтрият изцяло личните си данни от сървъра на дадена компания.

Независимите държавни регулатори на личните данни ще получат възможността да глобяват нарушителите на закона с до 1 млн. евро, или 2% от глобалния приход на компанията нарушител.

Нова европейска директива ще приложи общи принципи за защита на личните данни в наказателното законодателство на национално ниво.

Очаква се реформите да повлияят сериозно на големите компании, които боравят с потребителски данни – като Facebook и Google. Именно Google обявиха, че реформират подхода си към личната информация на клиентите си в отговор на предстоящите регулации.

Законодателният процес по въвеждането на реформата все пак ще отнеме между 2 и 3 години и едва ли ще влезе в действие преди 2014 г.

Източник: Dnevnik.bg
 

Подобни публикации