Защо е важно да закусваме в началото на работния ден

arugula_salad_with_grilled_chicken_by_bfrena

Изображение: bfrena.deviantart.com

Повечето възрастни смятат, че закуската е само за децата и кафето, цигарата и сутрешния вестник или преглед на Facebook могат напълно да я заместят. Затова и не е чудно, че са кисели, неприятни за общуване и е по-добре да не ги срещате. Не знаем вие дали сте от тях, но ви предлагаме няколко сериозни довода в полза на закуската.

Мир и любов в офиса

Всеки знае, че гладните хора са по-скоро намусени и раздразнителни, отколкото усмихнати и приятни за общуване. Доказано е, че закуската е една от основните причини за добро настроение сутрин. Вместо да се мъчите да овладявате гнева си в офиса, хапнете филийка с масло и едно варено яйце и изобщо няма да ви хрумне да се ядосвате.

По-висока работоспособност

Чудесно знаете, че колата не може да върви без гориво. За вас важи същият принцип. Няма как да сте концентрирани, енергични и с желание за работа, ако сте гладни. По-скоро сте апатични, трудните задачи ви обезкуражават и ви се иска просто да си легнете. Нито вие се чувствате добре, нито колегите и шефовете са много доволни да виждат незаинтересованото ви, успано лице. Една купичка овесена каша с плодове, мед и мляко ще ви даде силата на супермен, така че до обяд да сте свършили по-сериозните задачи.

Поддържате форма

Според редица проучвания, хората които закусват сутрин, отслабват по-лесно. Логично е да е така. Първо, ако не ядете до обяд метаболизмът ви се забавя. На самия обяд си поръчвате два пъти повече храна отколкото е необходимо и се натъпквате. Естествено, не ви се яде до късно вечерта, когато отново прекалявате с похапването. При подобен режим няма как да не качите килограми.

Разнообразно меню

Има някои храни, които едва ли ще се сетите да сложите на масата за обяд или вечеря. Такива са овесените ядки, различните видове мюсли в комбинация с мед, плодове, прясно или кисело мляко. Те помагат на организма да си набави множество полезни витамини, минерали и хранителни вещества. Ако пропускате закуската, много е вероятно в менюто ви да не присъстват един куп полезни храни.

Давате добър пример на детето си

Вярно, този последен довод няма общо с добрата работа през деня, но пък е много важен. Ако карате хлапето си да яде, а самите вие просто изгълтвате нервно едно кафе, то със сигурност не му помагате да си създаде здравословен и полезен навик.

Отделете малко време за закуска сутрин и ще се чувствате повече от добре през целия ден. Опитайте.

Подобни публикации