Българският торент портал Замунда попадна в новия „черен списък“ на американския Конгрес за нарушителите на авторски права.

Конгресът на САЩ счита, че Русия, Украйна и Китай са най-благоприятните страни за дейността на нарушителите на авторските права, съобщава РИА Новости.

Според документите, публикувани днес от работната група за борба с международното пиратство на Конгреса, се препоръчва на правителството на Съединените щати да обърне специално внимание на проблемите, свързани с нарушение на авторските права в Русия, Китай, Украйна, Швейцария и Италия.

„Незачитането на правата на интелектуална собственост в тези страни е причинило големи щети на американските автори, както и на нашата икономика като цяло“, се посочва в документа.

Авторите отбелязват, че през 2012 г. Италия и Швейцария попадат за първи път в този списък, докато Русия, Украйна и Китай бяха обявени за най-„пиратски“ страни и в миналогодишния доклад.

Според Конгреса, в Канада и Испания, които по-рано също попадаха в този списък, ситуацията със спазването на авторските права се е подобрила значително.
В американския списък на най-големите нарушители на авторските права все още е руската социална мрежа „ВКонтакте“ и торент портала Rutracker.
Сред торент порталите, посочени в списъка са и сайтовете Zamunda в България и Demonoid в Украйна. Сайтът „ВКонтакте“ е единствената социална мрежа в „черния списък“ на САЩ.

Източник: News.bg

Подобни публикации