Защо трябва да регулираме нивото на стрес

Защо трябва да регулираме нивото на стрес

Изображение: kirsche222

Ако някой надникне в бележника ви със задачи, ще се хване за главата. За един ден свършвате повече неща отколкото някои хора за цяла седмица. Непрекъснато сте заети – тичате нанякъде, междувременно говорите по телефона, купувате си вестник, хапвате сандвич, защото е вече късен следобед и ще припаднете от глад и мислено съставяте графика си за следващия ден. Доволни сте от себе си, защото успявате да се справите с всичко. Не усещате умора и напрежение, а думичката „стрес” не означава нищо за вас.

Не се подлъгвайте – това усещане е измамно и натрупаният стрес ще ви повали в най-неподходящия момент. Има периоди, в които се налага да се мобилизирате. Тогава не усещате умората. Когато се отпуснете обаче, рязко усещате изтощението. Ако пък твърде дълго не вземете мерки, тялото ви започва да сигнализира само.

Болки в стомаха, скърцане със зъби, кошмари и лош сън, главоболие, бързо качване на килограми и, особено при жените, неистов глад за сладки неща – всичко това са сигнали, че стресът ви идва в повече.

Не ви изглежда чак толкова страшно? Истината е, че ако не вземете мерки, тези симптоми могат да прераснат в далеч по-сериозни проблеми. В един момент ще откриете, че се чувствате все по-уморени, неадекватни и неработоспособни. Апатия, депресия, невъзможност за нормално общуване – това са само някои от последиците, които носи прекомерният стрес.

Научете се да балансирате между работата и почивката и да вършите нещата без напрежение. Опитайте се да възпитате в себе си търпение, да се накарате да вършите всичко без да бързате и да отделяте време за себе си. 30 минути тишина и спокойствие, далеч от офис, компютър и данданията в къщи са достатъчни, за да си починете. Отидете на разходка, вземете си вана с ароматни соли или се вижте с приятели за едно питие. Напомняйте си, че нищо фатално няма да се случи, ако не успеете да свършите всичките си задачи днес и ви останат няколко за утре. Най-добре е да преразгледате отново нещата, които правите и да ги подредите по приоритет. Може би някои от тях не е нужно да бъдат направени веднага.

Поставете близките и приятелите си на първо място. Не се изнервяйте, когато искат да ви видят или ви молят да им обърнете внимание. Работата никога няма да се свърши. Разговаряйте с децата и партньора си и ще усетите как стресът се стопява.

Най-добрият начин да контролирате напрежението и умората е да бъдете с хората, които обичате и да правите това, което ви харесва

Да го правите бавно. Още по-бавно. Защото времето винаги стига за всичко. Не вярвате ли? Убедете се сами. Като за начало престанете да правите каквото и да било. Огледайте се около себе си. Поемете дълбоко дъх. Дишайте. Бавно.

Подобни публикации