Интроверт в офиса! Как да се държим?

sh_120911_21

Изображение: Shoreham House by SJB Architects

Във всеки офис има поне по един такъв служител – не говори много, предпочита да обядва сам, никога не идва на фирмените партита и бирата с колеги и не знаете нищо или почти нищо за личния му живот. В същото време ви е симпатичен. Освен това безспорно си разбира от работата. Странна птица.
Най-вероятно си имате интроверт в офиса. Ако спечелите доверието и благоразположението му, вие ще имате страхотен служител и колега, на когото винаги можете да разчитате.

Как да се държите със служителя интроверт

Осигурете му условия за работа, като за начало. Този тип хора са по-ефективни, ако около тях е тихо и спокойно, и не са принудени да общуват с още 5 – 6 човека. Предложете му да си избере кътче за работа и му осигурете максимално уединение и тишина.

Не любопитствайте. Може би останалите служители с охота споделят с вас някои от личните си проблеми, когато ви молят за платен или неплатен отпуск или имат нужда от някаква помощ. Не очаквайте от служителя интроверт да прави същото. Ако ви поиска отпуска, дайте му я без да разпитвате. Ако иска от вас друг тип помощ, придържайте се към условията, срещу които може да я получи. И без това няма да ви каже нищо, ако сам не е решил да го направи.

Не настоявайте да присъства на всички фирмени партита. Той просто не обича шумните компании и няма да се чувства на мястото си. Не го принуждавайте да ви лъже. Поканете го и го оставете сам да прецени дали да дойде.

Как да се държите с колегата си интроверт

Не му висете непрекъснато на главата. Не го засипвайте с истории, смешки и въпроси. Не му пишете постоянно в служебния чат.
Ако искате да се сближите с него, препоръчваме ви да проявявате малки и най-вече тихи жестове на внимание.

Искайте мнението му по служебни въпроси. Той с охота ще ви отговори и след това може да премине и на тема, която не е съвсем по работа. Просто не го пресирайте. Дайте му време и покажете, че не сте някой твърде шумен и обсебващ нахалник.

Помълчете си с него. Ако пушите едновременно на балкона, не се чувствайте длъжни да говорите през цялото време. Достатъчно е да се усмихнете или да подхвърлите нещо дребно. Интровертите обичат компания, стига да се спазва личното им пространство и да не ги карате да се мъчат да водят безсмислени разговори.

Има ги във всеки офис. Във вашия също.

Ако се сприятелите с тях, ще имате верен другар за живот

Затова не се натрапвайте. Подходете с такт и търпение. И ще ви се получи.

Подобни публикации