Пазарната стойност на канадската компания RIM се срина със 77% през последните 12 месеца
Канадският производител на електроника Research In Motion (RIM) е отхвърлил идеи за придобиване от Amazon и други потенциални купувачи, съобщава „Ройтерс“. Онлайн аукционът е наел инвестиционен банкер това лято, за да състави план за потенциално сливане с RIM, но компанията на Джеф Безос не е направила официално предложение.

Mike Lazaridis

Майк Лазаридис представя BlackBerry PlayBook | Снимка: Reuters

Подобна идея е била обмисляна и от Microsoft и Nokia, които също са обсъждали помежду си възможността да направят общо предложение, съобщава и Wall Street Journal. Не е ясно докъде са стигнали преговорите, нито какви са били обсъжданите цени.

Причината за отказите на RIM e, че производителят на устройствата BlackBerry предпочита да се справи сам с проблемите си, твърдят източници, запознати със ситуацията. Бордът на компанията иска двамата главни изпълнителни директори Майк Лазаридис и Джим Балсили да подобрят състоянието на компанията чрез преструктуриране и по-добро използване на активи като известната услуга BlackBerry Messaging.

Пазарната стойност на канадската компания се срина със 77% през последните 12 месеца до около 6.8 млрд. долара, след серия разочароващи финансови резултати, забавени пускания на нови модели, слаби продажби на BlackBerry таблетите и други проблеми. Цената на акциите на корпорацията в момента е най-ниската от осем години насам.

Въпреки това, ръководителите на канадския мобилен гигант отхвърлят възможността компанията да бъде продадена на този етап. Все пак не се изключват възможностите за лицензиране на технологии и други търговски партньорства, с които да решат финансовите си проблеми.

Според запознати със ситуацията, представители на RIM са се срещали с други производители на смартфони, включително Samsung Electronics и HTC, като са обсъждали възможността другите компании да лицензират тяхната нова операционна система BlackBerry 10. HTC и Samsung обаче вече имат лицензионни споразумения за платформата Android и не са проявили интерес към обвързване със софтуера на RIM, твърдят източниците.

Източник: Capital.bg

Подобни публикации