Rameet Chawla and Ryan Matzner_Fueled Collective

Изображение: Rameet Chawla and Ryan Matzner (rtl), Fueled Collective / Photographer: Daniel Goodman

Бизнес етикета по света си има строги правила. Знае се кога какво трябва да облечете, за да се чувствате комфортно, да не шокирате отсрещната страна, но и да не изглеждате твърде скромно.

В България обаче правилата не са толкова строги, не много хора са наясно с тях, а още по-малко хора ги спазват. Затова и често се случва да се чувствате не особено удобно, когато отидете на среща. Понякога сте твърде официално облечени, понякога твърде спортно.

Предлагаме ви няколко съвета за това как да избирате облеклото си за бизнес срещи в България

Съобразете се с фирмата, с която искате среща

Ако става въпрос за финансова институция, най-добре е да заложите на костюм и риза. Отивате на среща с производител? Не е нужно да сте толкова официални. Панталон или пола до коляното, риза и пуловер ще свършат работа.

Проучете каква е фирмената политика по отношение на облеклото

В някои рекламни агенции например все още бизнес облеклото е задължително и появата с дънки и тениска в офиса е разрешена само в петък. Ако попаднете на място с подобен дрес код и сте по-спортно облечени, може да се почувствате неловко, което ще се отрази на разговора ви. Затова намерете начин да разберете как се обличат хората във фирмата, с която искате среща.

Вземете предвид къде ще се проведе срещата

Бизнес обяд в луксозен ресторант, среща на кафе в някое малко заведение или пък в офиса. Ако срещата е навън, достатъчно е да съобразите облеклото си с дрес кода на самото място.

Ако всичко това ви се вижда твърде сложно, съветваме ви да държите златната среда

Обличайте се винаги с панталон, риза и пуловер – за господата, и с пола до коляното, риза/блуза, жилетка – за дамите. Избягвайте много ярките цветове. Заложете на синьо, черно, сиво, тъмнозелено. Дами, през лятото не носете отворени отпред обувки и поли без чорапогащник. Избягвайте потниците. Нека блузите ви имат поне лек ръкав.

Следвайте тези правила и ще се чувствате достатъчно адекватно облечени по време на среща, за да се фокусирате върху най-важното – разговора.

Подобни публикации