Weebly Office in San Francisco, CA

Изображение: Weebly Office in San Francisco, CA / Credit: Huntsman Architectural Group, Brendan Williams Photography

Все повече започваме да приемаме стреса на работното място за нещо нормално. Не се опитваме да го елиминираме или избягваме и това определено се отразява на здравето и работоспособността ни. После започваме да се оплакваме от болки в главата, апатия, преумора, лош сън. Допускаме все по-често грешки в работата си, чувстваме се неудовлетворени. Всичко това може да се избегне. Не е задължително да сте подложени на стрес щом ходите на работа. До голяма степен това дали ще се чувствате спокойни или не зависи само от вас.

Вижте няколко прости съвета, които можете да приложите

Научете се да подреждате задачите си по приоритет

Няма как да свършите всичко веднага, независимо кой го иска от вас – клиент, шеф, вие самите. Научете се да преценявате спешността на задачите, да ги подреждате по важност и да отвоювате от клиентите и шефа си нормални срокове за работа. Резулатите ще са по-добри, вие ще се чувствате удволетворени и спокойни и всички ще са доволни.

Не позволявайте да ви прекъсват и затрупват с нови задачи

След като сте си направили план за деня, спазвайте си го. Много малко са задачите от такава спешност, че да се наложи да зарежете всичко друго и да им отделите внимание веднага. Изключете звука на скайпа, вайбъра, фейсбука си. Не позволявайте на известията за съобщения да ви прекъсват. Помолете колегите си да ви изпращат всичко, което искат да свършите за тях на следващия ден на имейла. Проверявайте за нови задачи три пъти дневно – сутрин, когато влезете в офиса, на обед – като се върнете от обедна почивка, и вечер – преди да си тръгнете.

Контролирайте първосигналните си реакции

Когато някой колега или шефът ви раздразни или ядоса, не си позволявайте да реагирате веднага. Ако е необходимо, излезте от стаята. Вдишайте и издишайте дълбоко, докато се успокоите. Бройте до десет. След това се върнете отново в стаята и продължете разговора. Това, че не си позволявате да се ядосате ще ви донесе две основни ползи – няма да се чувствате нервни и неудовлетворени; ще си спестите говоренето и правенето на доста глупави неща, които биха ви навлекли неприятности.

Използвайте обедната си почивка и почивката за кафе

Не си мислете, че в безценния един час обедна почивка ще свършите цялата работа на света. Няма. Само дето в ранния следобяд вече ще мислите предимно за храна, а не за това как да си изпълните най-добре задачите. Не си спестявайте десетте минути почивка за кафе. Дори да не пиете кафе излезте, разходете се или просто позяпайте през прозореца. След това отново се върнете към задълженията си.

Не носете работа у дома

Винаги ще има още нещо за довършване. Не си позволявайте да носите работа у дома. Използвайте извънработното време за почивка и забавление. Така ще си почивате достатъчно, че да сте по-ефективни, когато отидете в офиса на следващия ден.

Прилагайте всички тези съвети около седмица–две и ще усетите как напрежението на работното ви място намалява, а вие сте усмихнати, свежи и тръгвате към офиса с желание.

Подобни публикации