Знаете ли, че по-голямата част от хората ужасно се страхуват да си поискат повишение

Soho Beach House Miami

Изображение: Soho Beach House Miami

Притесняват се да не им откажат, да не се почувстват недооценени, а понякога дори да не би изцяло да ги изгонят от работа. Последното е особено неоснователно. Истината е, че тези страхове като цяло са безсмислени и пречат на човек да се подготви добре за разговора с шефа си.

Ако и вие обмисляте да поискате повишение, зарежете притесненията и съмненията и се фокусирайте върху няколко далеч по-важни неща.

Определете какво повишение искате – парично или по-висок пост в същата фирма

Ако искате увеличение на заплатата, подгответе добре аргументите си

отговорностите ви са нараснали или сте готови да поемате повече отговорности;
повиши сте квалификацията си;
донесли сте конкретни ползи за фирмата – посочете какви (по-високи продажби, обслужване на трудни клиенти, etc.);
изряден служител сте.

Ако искате да ви назначат на по-висока позиция, подгответе се да посочите кои ваши качества и умения ви правят подходящ за нея

Не се сравнявайте с колегите си и не разказвайте сърцераздирателни лични истории

Фокусирайте се върху това какви ползи носите и ще продължите да носите на фирмата. Сравнението с колеги прави лошо впечатление и само ще загубите. Семейните ви неприятности пък няма как да послужат като мотив за повишение.

Преценете дали времето е подходящо да искате повишение

Ако шефът ви се чуди как да съкрати разходите и да намали персонала, едва ли ще постигнете успех. (Освен, ако нямате брилянтна идея как да увеличите печалбите.) Ако само преди няколко дни сте направили сериозна грешка в работата си, също е по-добре да отложите разговора за по-добри времена. Преценете благоприятните и неблагоприятните фактори и тогава действайте.

Поискайте си среща предварително

Помолете шефа си да ви отдели малко време, когато му е удобно, защото искате да поговорите. Ако ви попита за какво става въпрос, отговорете му, че искате да обсъдите с него развитието си като специалист например. Дайте му възможност да разбере какво ще искате и да има време да обмисли нещата. Не го изненадвайте, защото вместо да говорите разумно, може да се окаже, че ще се борите с неговите импулсивни реакции.

Не показвайте недоволството си, ако шефът ви откаже повишение

По-скоро поискайте обратна връзка. Попитайте по какви причини ви отказва, какви умения иска да развиете, за да ви повиши. Оставете си вратичка за следващ разговор след няколко месеца. И естествено, не позволявайте този отказ да повлияе на качеството на работата ви.

Приемете разговора за повишение като нормална част от общуването с вашия шеф. Тогава той ще мине спокойно и независимо от резултата ще се чувствате добре. Успех!

Подобни публикации