Как да се настроя на работен режим

Изображение: The Keep Calm-o-Matic

Ваканцията е към края си. И колкото по-дълга е била почивката, толкова по-трудно е да се върнете към обичайните си работни задължения.
Или пък не?
Починали сте си достатъчно и вече горите от нетърпение да се заловите за работа.

Какъвто и да е вашият случай, ще ви е необходимо време, за да преминете отново на пълноценен работен режим.

Направете си работен график

След като сте разчистили пощата си от натрупаните имейли, направете план кои задачи кога трябва да се свършат. Ако е възможно, подредете ги не само по важност и срокове, но и по трудност. Оставете по-сложните задачи за края на планирания период.

Организирайте си работните срещи за сутрин или за следобед

Целта е да са една след друга, за да не губите време да се прибирате в офиса и да излизате отново или да подхващате една работа и да я зарязвате. По-практично е да приключите със срещите и тогава да се заемете с други задачи. А и в края на деня няма да останете с чувството, че сте си загубили времето.

Не се занимавайте с няколко неща едновременно

След отпуска човек обикновено се концентрира с нежелание (именно затова и бавно) върху работата си. Ако правите няколко неща едновременно, вие всъщност не можете да се концентрирате върху нито едно от тях. Или пък губите двойно повече време да се фокусирате върху едно нещо, да прекъснете работа, да се съсредоточите върху друго и след това да се върнете на първото. Освен, че ще се изморите бързо, няма да свършите нищо, а и ще сте недоволни от себе си. Затова – приключете това, което правите и после започвайте следващото.

Не прекалявайте с вечерните излизания

Естествено, че искате да видите всичките си приятели след дългата отпуска, но не прекалявайте с питиетата и късното ставане. Това, както добре знаете, пречи на работата винаги, а докато сте във ваканционно настроение, още повече.

Не отлагайте

Спазвайте графика, който сте си направили. Не отлагайте задачите от днес за утре. Не позволявайте на мисълта „От утре вече се стягам.” да се загнезди в главата ви. Колкото повече отлагате, толкова по-трудно ще ви бъде да влезете в кондиция. Освен това ще започнете да се чувствате гузни, че изоставате с работата, после ще се ужасите колко има да наваксвате… въобще… по-добре започнете да вършите това, което трябва.

Следвайте тези правила и в общи линии няма да имате проблем с преминаването от ваканционен към работен режим. Естествено, добре е да не се преработвате още от самото начало. Прочетете статията ни на тема: как да избегнем стреса след отпуска и потърсете баланса между работа и почивка.

Успех!

Подобни публикации