Как да се храним здравословно в офиса

Изображение: TheVeggieLifestyle blog

Възможността за комбинация между здравословно хранене и ежедневното бъхтане в офиса ви се струва като научна фантастика. Няма как да се храните здравословно в близката пицария, докато си избирате закуска в баничарницата или докато ви се налага да свършите около 100 неща за 8 часа. Всъщност, това са само извинения. Не е никак трудно да си направите постоянен режим на хранене, като менюто ви включва разнообразна храна, и да си го спазвате.

Закусвайте

Още преди да сте изпили две кафета и да сте изпушили три цигари на гладно. Вземете си геврек и айрян или си направете закуска в къщи. Варено яйце и препечена филийка с масло и сирене ще ви държи сити до обяд.

Яжте плодове или ядки

Ако задължително трябва да похапнете между основните хранения – купувайте си плодове и ядки. Една ябълка преди обяд и шепа бадеми или лешници за следобедна закуска ще ви заситят чудесно. Освен това така избягвате всички шоколадчета, вафлички, чипсове и солети, с които се тъпчете обикновено.

Носете си домашно приготвена храна в офиса

Така или иначе все някой в дома ви готви. Ще ви отнеме 5 минути да прехвърлите малко храна в кутията си за обяд и да добавите 1 – 2 филийки хляб.
Живеете сами и не сте влизали в кухнята от месеци? Може би е време да започнете. Пробвайте да си направите вечеря. Можете дори да поканите приятели, които са достатъчно смели, за да опитат експеримента ви. Останалото си вземете за обяд в офиса. Готвенето може да бъде релаксиращо и забавно занимание. Да си носите храна от къщи ще ви излезе по-евтино, ще хапвате разнообразни ястия и няма да се изнервяте, защото обедната ви почивка свършва, а поръчаната двойка кюфтета с гарнитура и келнерът са изчезнали безследно.

Поръчвайте внимателно, когато ядете навън

Ясно е, че не може винаги да си носите храна от къщи. В заведението е достатъчно да избягвате пържените храни, да наблягате на обедното меню с готвени манджи и на салатите. Не, салата с препечен бекон, майонеза и 4 вида сирена не е здравословна храна. (Не, че не може да си я поръчате, но е добре да не ви става навик.)

Използвайте обедната си почивка навреме

Ако закусвате преди да тръгнете за работа, добре е да обядвате между 13 и 14 часа. Яденете в приблизително едни и същи часове всеки ден е полезно за здравето.

Яжте бавно и то не пред компютъра

Колкото и работа да имате, можете да отделите 1 час, за да хапнете с колеги или зяпайки безцелно в нищото. Това ще ви позволи да се насладите на храната и да си починете. Така ще сте много по-продуктивни през останалата част от деня.

Пийте много вода

1,5 – 2 л вода дневно е количеството, което трябва да приемате. Звучи ви твърде много? Това е навик, който се създава лесно. Освен, че е полезна, водата подтиска апетита и ви помага да контролирате глада си.

Докато четете тази статия по време на обедната си почивка, ръфайки парче мазна пица, помнете, че има ли желание има и начин. Просто трябва да опитате.

Подобни публикации