Вече знаете, че подзаглавията са това, което ще задържи потребителя на страницата ви по-дълго време и ще го накара да прочете текста ви.

Затова и искате да се научите как се пишат.

как-се-пишат-подзаглавия-за-уеб

Изображение: Mozilla Foundation / Възможности на Mozilla Thunderbird

Отделете подзаглавията от заглавията

Заглавията предават есенцията на целия текст. Подзаглавията очертават структурата и дават малко повече информация. Те са кукичката, която ще накара потребителите да четат по-нататък. Направете ги малко по-дълги. Оформете ги и визуално така, че да са по-малки от заглавието, но по-едри от основния текст.

Напишете подзаглавията преди да е готов целият текст

Нали те ще са пътната карта на вашите читатели? Направете ги и пътна карта за себе си. Приемете ги като плана, по който трябва да създадете текста. Естествено, можете да ги дооформите още малко след като сте написали всичко, но непременно започнете с тях.

Познахте, това означава да знаете какво искате да кажете предварително и да го имате почти подредено в главата си.

Звучи ви трудно? Но пък е гаранция, че резултатът ще е добър.

Не бъркайте подзаглавията със съдържанието

Не ги правете твърде обяснителни. Не това е целта им. По-скоро се съсредоточете и вложете в тях есенцията на следващия ги абзац. Ако ви е по-лесно, мислете за тях като малки самостоятелни заглавия на съответния откъс.

Използвайте глаголи

В писането за уеб властват глаголите. Искате да накарате вашите потребители да направят нещо – кажете им го. Подсетете ги. Подтикнете ги. Разбира се, трябва да намерите най-подходящите думи за това.

Определяйте внимателно къде точно е нужно подзаглавие

Решили сте да напишете първо целия текст и след това да сложите подзаглавия? Определете опорните точки в него. Вижте къде точно са преходните места между две важни части. Там имате нужда от подзаглавие.

На първо четене всичко това ви изглежда твърде сложно? Изчакайте да видите какво е, когато започнете да пишете. Упорствайте и ще ви се получи.

Най-добрият начин да се научите да създавате ефективни текстове за уеб със страхотни заглавия и подзаглавия е като не спирате да пишeте.

Подобни публикации