Ако сами се грижите за съдържанието на сайта или блога си, умението да пишете новини, ще ви е много полезно. Те са един от най-лесните и удобни начини да си осигурите интересно, качествено и ново съдържание, което привлича посетители.

Как се пише новина? Новини има във всяка една област и за да ги видите и напишете, не е нужно да сте репортер с голям професионален опит.

Формула за писане на новина

Тя е много лесна.

Текстът ви трябва да отговаря на вълшебните пет „К” и едно „защо”

Петте „К” са въпросите: „кой”, „какво”, „къде”, „кога”, „как”, „защо”.

Имате ли техните отговори, имате новина

Започвате с „кой”: например вашата фирма „Ягода” ЕООД
Продължавате с „какво”: е направила революция в производството на ягодово сладко
Минавате на „къде”: в страната
Не забравяте „кога”: само преди броени дни
Давате повече подробности за „как”: снабдили сте се с машина, която разпознава истинските ягоди от генномодифицираните, с помощта на специална технология (разказвате нататък за технологията)
И приключвате със „защо”: Внесли сте тази скъпа машина, защото за вас е важно да запазите истинския вкус на ягодовото сладко и хората да могат да му се наслаждават.

Трябва ли да се спазва поредността на тези пет „К” и едно „Защо”

Задължително е да започнете с отговор на въпросите кой и какво е направил. Отговорите на останалите въпроси можете и да ги разместите. Колко дълги да са те също зависи от вас. Новината може да бъде три реда, но може да е и три абзаца. Зависи от това с каква информация разполагате.

В какъв стил се пишат новините

В какъвто ви харесва. Вярно, те не са подходящото място за разтягане на локуми и за вмъкване на лирически отклонения и обстойни разсъждения за живота, вселената и всичко останало. Придържайте се към фактите. Доколкото става дума за публикуването на новини в личния ви блог или фирмения сайт, можете да си изберете по-лек, направо хумористичен, или по-строг стил. Придържайте се към вътрешното си усещане и няма да сбъркате.

Как да разберете дали една информация е новина

Да, добре е да помислите за това преди да започнете да я пишете. Освен, че трябва да отговаря на горните шест въпроса, помислете кого другиго интересува тази информация: съседката, колегите ви, всички във вашия бранш, клиентите ви.

Как да разберете това?

Като прецените какво отражение ще има върху живота на хората това, което искате да оформите като новина.

Писането на новини изглежда лесно. И наистина е. Но ако искате да превърнете информацията, с която разполагате в наистина привлекателен и полезен текст, ще ви трябват малко тренировки.

Най-добрите резултати в писането се постигат след много писане и още повече четене

Така че, залавяйте се за работа. И успех!

Може да прегледате и сродните статии – Трикове за писане на заглавия за уеб и Как се пишат подзаглавия за уеб.

Автор: Иванка Могилска

Как-се-пише-новина
Изображение: Apple Hot News

Подобни публикации