VW-New-Beetle-Cabriolet-Topless

Topless. The Beetle Cabriolet. Advertising Agency: DDB, Milan, Italy. Copywriter: Guido Renda

Четете внимателно нашите статии за писане на съдържание за уеб, он-пейдж и оф-пейдж оптимизация и много ви се иска да изпълните всичките ни съвети, само че нямате време. Затова сте решили да наемете специалисти – копирайтър и SEO специалист. Естествено, че търсите професионалисти, които ще свършат работа при това без да ви одерат кожата. И най-вероятно ще ги намерите. Но за да бъде тяхната работа полезна за вас, няма да е достатъчно само да им възложите задачата и да им платите. Трябва да отделите време и да участвате в процеса – поне при работата си с копирайтър.

Подгответе добре заданието си.
За копирайтъра е необходимо да знае:

– дължината на статиите (най-добре е да я зададете в брой думи или символи);
– общия обем работа;
– регулярност на публикуване – може да искате всички текстове наведнъж или пък по няколко текста през определен период от време (допитайте се до SEO специалиста по този въпрос);
– къде ще се публикуват текстовете.

Дайте му цялата информация за вашия продукт или услуга, с която разполагате

Специфики, предимства, недостатъци (това е информация за негова лична употреба, която няма да се публикува или споменава).

Допълнете картината с информация за вашите клиенти

– какви са те – мъже, жени;
– на каква възраст;
– къде живеят – малки/големи градове;
– степен на образованост;
– начин на живот.

В случай, че имате специални изисквания към стила на писане или изписването на определени думи, то добре е да ги споделите с копирайтъра предварително.

Ако търсите копирайтър, който да напише текстовете за вашия сайт, а не само статии, ще трябва да му отделите повече време. Аз обикновено проучвам клиента и си подготвям въпросник, който ще ми помогне след това да създам текстовете за секциите „За нас”; „Мисия”; „Визия”, както и за всички останали. Всичко, което ми трябва е честен отговор на въпросите.

Отделно, копирайтърът трябва да е информиран за всички изисквания, които SEO специалистът има към текстовете:

– кои са ключовите думи;
– с каква честота трябва да се използват (не всички копирайтъри могат сами да преценят това);
– на кои места в текста трябва да се споменават (някои SEO специалисти имат и такива изисквания).

Ако тези двама специалисти не работят в екип, а вие искате да сте посредник между тях, то погрижете се всеки да разполага с необходимата му информация.

Помнете, че колкото повече знае (за дейността и продуктите/услугите ви), толкова по-полезен ще ви бъде вашият копирайтър. Голяма част от неговата ефективност зависи от вас.

Успех!

Автор: Иванка Могилска

Подобни публикации