как да се справим с тях

Kliukite v ofisa

Как най-бързо може да се отрови атмосферата в един офис?

Чрез клюки. Действат безотказно – влошават отношенията между хората, създават усещане за несигурност, огорчават и обиждат.

Кой би искал да работи в такава среда?

Никой естествено. Проблемът е, че клюките рано или късно се появяват и е добре да вземете навременни мерки.

Дайте пример

Не участвайте в разпространението на клюки. Ако клюкарят на офиса дойде при вас, за да сподели някоя новост, сменете темата. Ако е много настойчив, кажете му в прав текст, че не се интересувате от клюки и не желаете да ги обсъждате. Така клюкарите лека-полека ще изгубят интерес да си споделят с вас.
Хубаво е да демонстрирате (възпитано!) отношението си и пред останалите свои колеги. Дайте пример със собственото си поведение и стискайте палци да е заразен.

Не обръщайте внимание

Понякога реакцията на някоя клюка може да доведе до по-лоши последици. Клюките се хранят от внимание. Ако не реагирате, те просто ще изчезнат.

Дръжте се любезно, но твърдо

Повечето клюкари се чувстват несигурни на работното си място или имат един куп комплекси за избиване. Затова не ги настройвайте срещу себе си излишно. Дръжте се добре, бъдете мили и се усмихвайте. В момента, в който се опитат да прекрачат границите на колегиалните и професионални отношения, покажете, че няма да им се получи.

Не се страхувайте от конфронтации

Когато клюките в офиса се разпространяват по ваш адрес, не се притеснявайте да предизвикате клюкарите лично. Попитайте ги какво точно искат да постигнат, какво ги притеснява, има ли още нещо, което искат да знаят. Не им се карайте, напротив! Дръжте се така сякаш наистина сте готови да им помогнете с всичко, от което имат нужда. Клюкарите са страхливи, избягват конфронтации и най-вероятно ще се засрамят и ще ви се извинят.

Създайте среда, в която клюките не виреят

Ясно е, че хората често обсъждат колегите си. Въпросът е как го правят, създават ли се допълнителни интриги и на кого вреди всичко това. Ако сте шеф, от вас зависи да елиминирате клюките. Създайте стабилна, добронамерена работна среда. Говорете открито със служителите си. Не създавайте интриги. Поставяйте важните въпроси за обсъждане от всички. Колкото по-прозрачно е управлението ви, толкова по-малко ще са клюките.

Подобни публикации