HNY08_by_cybet

Изображение: cybet

Четох преди една статия, която бих искал да споделя по мой си начин. Публикувам това веднага, след като отново си припомних същественото, което често се пропуска в края на годината.

Празниците изкарват най-доброто от някои от нас. При други изкарват най-лошото – това не е приятно и за какво въобще тогава ни е празникът, ако ни носи такива емоции?
Преди всичко е добре да уеднаквим представата ни за Коледа или по-скоро – да видим дали има единодушие и разбирателство по този въпрос.
Коледа възприемаме повече като празник на семейството и любимите хора, и разбира се, не на последно място – Коледа е време и за почивка, релаксиране, време за нас, за приятелите, за преосмисляне…
Често обаче се получава така, че някакви странични предмети и занимания, под формата на „съпътстващи и допълващи“ празника дейности, поглъщат цялото ни време, натоварват ни излишно и ни носят високо напрежение и нервност.
Затова, още преди празниците, е хубаво да си дадем сметка какво ни е важно и кое не ни е толкова съществено, на кое ще отделим време и на кое не, в какво точно е смисълът на празника и кое не е от такова значение, какво ще правим тези дни и как ще го правим, така че да празнуваме с удоволствие.
Ето ги и съветите за избягване на напрежението:

Не мислете толкова за подаръците

Това не е „подаръчният празник“ – празникът, на който всеки подарява на всеки подаръци. Това е семейният празник – на който семейството се събира. Затова – не ги превръщайте във фикс идея. Тоест – всички да имат подаръци! На всяка цена! Наистина ли? Това ли е целта на празника? Основната цел? Подаръците? Надали.

Не мислете толкова и за софрата

Много хора свързват празниците именно с богатата трапеза, вечерята на Бъдни вечер, обяда на Коледа…не превръщайте приготвянето на ястията в основното ви занимание през празниците. Просто няма да ги усетите.

Магията на Коледа не е в яденето, нали? А в усещането за семейност, сплотеност, споделеност.

Надали ще успеете да се включите активно и пълноценно в семейните занимания, ако приготвяте 23-тото подред ястие.

Не правете нищо насила

Много хора смятат, че трябва да се правят разни неща, които считат за задължителни по празниците и ги изпълняват без много желание. Например обикалянето на всички роднини, познати. Не e в това идеята. Празникът наистина е семеен, но на всички ни е ясно, че събирането на цялата рода (или повече от една) и няколко поколения на едно място може да бъде много натоварващо. Познавайки вашите собствени роднини, измислете как срещата с тях да бъде спокойна и приятна и да не се превръща в поредния ужас без край.
Прошката също е прекрасен момент в празничните дни – да оставим миналото, да загърбим стари дрязги, да простим – ако не сега, кога? Ако не ние – кой?

Абстрахирайте се от всичко „коледно“, което ви идва в повече

Коледа е прекрасен семеен празник, но преекспонирането ѝ, прекаляването с всички коледни елементи, може да дойде малко в повече и на най-обичащите празника, освен това превъзбужда и пренатоварва сетивата. Затова, ако това ви натоварва, опитайте се максимално да се абстрахирате от него.

И ето най-същественото:

Наистина Коледата не е в украсата. Нито в подаръците. Нито в храната. Нито в спазването на традиции и ритуали, в които не вярвате или които предизвикват у вас неприятни емоции. Коледата е в споделеността. В позитивността. Във вярата в доброто и любовта. Във времето и неговото пълноценно използване – за семейството, за любимите хора, за любимите съвместни дейности. Всеки осъзнат и желано споделен миг с тях, изпълнен с благодарност и щастие, за това, че се случва, е богатство. Вашето коледно богатство.

Източник: Статия на Маги Благоева в bg-damma.com