Половината българи досега не са използвали никога интернет през живота си. Това заяви зам.-председателят на Еврокомисията и комисар по информационните технологии Нели Крус.
По думите й това е сериозен недостатък, тъй като информационните технологии водят след себе си знания, просперитет и свързаност между хората.
Ако с 10% бъде увеличено потреблението на интернет в България, БВП на страната ще нарасне с между 1 и 1,5 %, подчерта Крус на конференция в София.

Крус, която изрази задоволството си от широкото медийно присъствие заяви, че в най-близко бъдеще около 90% от всички работни места ще изискват познания в областта на компютърните и комуникационни технологии, като допълни, че ако на времето писането и четенето са били основни фактори човек да получи работа, то в такъв вече се е превърнало познанието на ИКТ технологиите.

По думите й в момента Европа има нужда от 7 млн. експерти в областта на високите технологии, като всяка година необходимостта от такъв вид специалисти се увеличава с 3%.

На събитието, което се проведе в хотел „Шератон“, присъстваха още министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, както и зам.-министърът на МВР Валентин Георгиев.

Мирослав Найденов, който отговаря за развитието на широколентов (бърз, б.р.) интернет в селските райони, заяви, че министерството му е провело проучване в кои труднодостъпни и отдалечени места от България трябва да бъде реализиран проект, който да осигури свързаност до качествен и бърз интернет.

По думите му достъпът до световната мрежа ще задържи младите хора в тези райони, защото те ще могат да общуват, да се обучават и да правят бизнес с помощта на глобалната мрежа.

Найденов призна, че на този етап България изостава 2 пъти при въвеждането на бърз интернет в селските райони.

На събитието зам.-министърът на вътрешните работи представи новия проект на европейската комисия, наречен „E-call“, целта на който е всеки автомобил да бъде оборудвам с устройство, което в случай на авария да известява спешния център 112.

Той посочи, че от 2015 година всички нови автомобили в Европа трябва да бъдат оборудвани с това устройство. За старите се предвижда те да закупят джаджата, която ще струва около 50 евро. Тя ще бъде оборудвана с датчици, които да регистрират тежки поражения върху автомобила.

От своя страна министър Ивайло Московски заяви, че все още на този етап не се предвижда задължително закупуване на такова устройство.

Източник: News.bg

Подобни публикации