Hulk_SMASH_by_el_grimlock

Изображение: Mauricio Herrera

Поне веднъж ви се е случвало да работите с такъв човек – той непрекъснато се заяжда, където се появи се заформя скандал, не може да говори спокойно, винаги е под напрежение, което напряга и останалите. Признавате, че е страхотен в работата си, но натоварва толкова много останалите членове на екипа, че никъде не се задържа дълго.

И все пак конкфликтните личности ходят на работа всеки ден, както всички останали и понякога успяват да се задържат на едно работно място с години. Как става това? Кой ги търпи? Има мениджъри, които просто успяват да се справят с тежката страна на характера на тези хора и да се възползват от уменията им. Ако и във вашия екип има такава драка, четете надолу и приложете съветите ни на практика.

Избягвайте конфликтите

Няма как някой да се скара с вас, ако не му помогнете. Научете се да пресичате караниците в зародиш и да не отговаряте на заяжданията. Ефектът е страхотен. В началото вашият колега определено ще се ядосва все повече и повече. Най-малкото от факта, че не може да предизвика скарване. След това ще се успокои, ще знае, че с вас забавлението няма да му се получи и просто ще си вършите добре работата.

Идентифицирайте какви са причините за конфликтността на колегата ви

Често пъти скандалното поведение, заяжданията и демонстрациите са само маска, зад която човек прикрива истинските си мисли, чувства и най-вече страхове. Може би колегата ви се притеснява от провал, неодобрение, подигравки заради свои възгледи, предпочитания, физически особености. Открийте причината за поведението му и след това много тактично, показвайте с поведението си, че във ваше присъствие той няма от какво да се притеснява.

Спечелете доверието и уважението му

Как точно? Не знаем, защото всеки човек е различен. Действайте според тази уникална личност, която стои срещу вас. Не позволявайте на конфликтния си колега да ви се качва на главата. Доброжелателно и все пак твърдо поставете границите между вас. И естествено, намерете начин да спечелите доверието му.

Това са само някои основни насоки. Прилагайте ги и определено ще постигнете успех.

И не забравяйте – отнасяйте се с другите така, както искате да се отнасят с вас.


Подобни публикации