Как да се съсредоточаваме по-добре

Drinks at Aqua Shard

Изображение: London On The Inside-dot-com

Случвало ви се е няколко пъти да отскочите до офиса в почивен ден, за да свършите нещо. Забелязали сте колко повече работа отхвърляте за по-кратко време. Причината не е в това, че искате да приключите по-бързо, за да си почивате. Просто около вас е тихо, спокойно и успявате да се концентрирате по-добре. Как да постигнете същия резултат, когато в офиса гъмжи от хора, звънят телефони, колегите ви си говорят и непрекъснато някой минава покрай бюрото ви? Предлагаме ви няколко съвета за подобряване на концентрацията на работното място.

1. Почивайте си

Ако напрежението ви е в повече, излезте за малко. Разходете се. Прочистете главата си от всички тревожни мисли и след това – успокоени – се върнете да си свършите работата. Освен това ви препоръчваме да си осигурите достатъчно нощен сън. Ако не спите добре, мозъкът ви няма как да си почине, съответно с всеки изминал ден ще ви е все по-трудно да се концентрирате.

2. Подреждайте задачите си според степента им на трудност

Колкото повече задачи имате, толкова по-важно е да ги подредите добре. Започнете първо с по-трудните. Докато мозъкът ви е още свеж и отпочинал, ще се справите с тях по-лесно.

3. Дръжте работното си място подредено

Хаосът пречи на концентрацията. Ако всичко около вас е нахвърляно в безпорядък, ще сте по-разсеяни и неспокойни, което ще се отрази на работата ви. Самото подреждане вече успокоява, подготвя ви за предстоящите задачи и ви помага да се фокусирате.

4. Направете си часови график и го спазвайте

Ако нямате график, докато работите по една задача, вече ще си мислите за следващата, а това определено ще намали концентрацията ви. Когато сте наясно с колко време разполагате за всяко нещо, ще ви е по-лесно да се фокусирате върху него и да го свършите в определения срок.

5. Слушайте класическа музика

Струва ви се странно, но помага. Класическата музика действа успокояващо и отстранява разсейващите фактори. (С любимите ви песни трудно ще се получи същия ефект, но ако много държите, опитайте.)

6. Хранете се пълноценно

Осигурявайте на тялото и мозъка си достатъчно витамини и минерали. Не е лоша идея да хапвате нещо дребно и преди да се заемете със задача, изискваща цялото ви внимание.

7. Почивайте си между задачите

Това ви помага да минете с бистра глава от една задача към следваща. Ако пък още преди да приключите с работата си за момента усещате болки в главата, парене в очите и ставате все по-разсеяни, не се мъчете. Оставете всичко за 10 – 15 минути и после със сигурност ще свършите по-бързо.

8. Не се опитвайте да правите няколко неща едновременно

Вярно е, че някои хора нямат проблем с разделеното внимание, но между 30 и 40 годишна възраст тази способност отслабва значително. Ще се уморите бързо, а резултатите няма да са кой знае колко добри. Затова по-добре вършете нещата едно след друго, а не едновременно.

9 . Направете си списък със задачи на хартия

Удовлетворението, когато задрасквате изпълнените задачи една след друга е огромно. То просто ви стимулира да свършите още нещо. Освен това се успокоявате, защото списъкът с незадраскани задачи намалява все повече.

Експериментирайте, докато колегите ви са наоколо и сигурно ще откриете още начини за подобряване на концентрацията си. Естествено, не забравяйте най-важния – трябва това, което правите да ви харесва. Оттам нататък всичко е много по-лесно.

Подобни публикации