6 съвета за писане за уеб за начинаещи


Копирайтинг за начинаещи

Изображение: Meccano copywriting campaign posted by Dina Behrman Communications | A simple but clever idea from construction toy Meccano by Y&R Paris.

Вече знаете, че има различни видове копирайтинг. Наясно сте, че ще ви отнеме доста време и усилия, докато започнете да си пишете текстовете сами така, че да са ефективни. Особено ако искате да стигате до потребителите си с брошури, билбордове и през сайта/блога/Фейсбук страницата си. Аз отново ще ви препоръчам да си наемете специалист – копирайтър. Решението оставям на вас.

Междувременно е добре да сте наясно с някои основни правила за писане за уеб. Първо, те ще ви помогнат да работите по-ефективно с копирайтъра, който наемете. Второ, веднага можете да поправите някои недоразумения в текстовете на сайта си.

Започвайте с най-важната информация

Забравете обръщения от рода на „Уважаеми клиенти, за нас е удоволствие да ви съобщим…”. Казвайте това, което имате да казвате, защото това е единственият начин да задържите хората на вашата страница. Ако те не намерят бързо полезната информация, която им е нужна, просто ще затворят сайта ви и ще намерят каквото им трябва в следващия. Имате броени секунди, за да привлечете вниманието им и малко по-малко от минута, за да го задържите.

Не центрирайте заглавия

За потребителите е по-удобно да четат текстове, които започват в лявата част на екрана.

Оставяйте въздух между абзаците

Не плашете посетителя на вашата страница с огромни блокове текст. Оставяйте по един ред между абзаците.

Използвайте подзаглавия

В нета хората по-скоро сканират текста, отколкото четат. Ако сложите подзаглавия, ще им помогнете да се ориентират по-бързо къде е информацията, която търсят.
Естествено, за целта ще трябва да се научите да пишете добри подзаглавия, които да насочват потребителя.

Не пишете само с главни букви

ТОВА ЗАТРУДНЯВА ЧЕТЕНЕТО И ВЪЗПРИЕМАНЕТО НА ТЕКСТА.

Освен това изглежда сякаш непрекъснато крещите. А кой клиент ще търпи подобно отношение? Потребителите просто ще потърсят сайт, който не им размахва пръст, помага им да намерят бързо нужната информация и буквите не ги бият по челото.

Това далеч не са всички основни правила за писане за уеб, но спазването им е едно добро начало. Приложете ги към текстовете във вашия сайт и сами ще видите ефекта.

Автор: Иванка Могилска

Подобни публикации