Копирайтинг?! Мога ли сам да си пиша текстовете?

iPhone5

Изображение: Apple

Има различни видове копирайтинг и вие знаете точно кой ви трябва. С това работата ви е наполовина свършена, само трябва да намерите копирайтър, добър в съответната област. Решили сте да си пишете текстовете сами? Не е невъзможно, но ако изберете този вариант работата ви едва сега започва.

Всеки вид копирайтинг има свои специфики,
които се определят от носителя на посланието, понякога от местоположението му, от начина, по който четат и търсят информация потребителите

Ако ще измисляте текст за билборд

Постарайте се да е кратък и максимално ясен. (Петата дума в изречението вече е в повече.)

Искате да създадете хитро, продаващо послание за дайрект мейл?

Обърнете специално внимание на полето „относно” и като цяло – давайте решение на конкретен проблем на потенциалния клиент, не продавайте продукти и услуги.

Решили сте да поддържате сами страницата на фирмата си или фирмения блог?

Първо, се постарайте да намерите верния тон.

Второ, обърнете специално внимание на основните правила при писане за уеб.

Трето, потребителите се озовават на сайта ви, защото търсят информация по конкретни въпроси. Дайте им нужните отговори, вместо да рекламирате продуктите си директно, и те ще се превърнат във ваши клиенти.

Четвърто, което важи за абсолютно всеки текст, който представя вас или вашата фирма, уверете се, че нямате правописни, пунктуационни и граматически грешки. Това прави лошо впечатление на потребителите и подронва авторитета и имиджа ви. Ако не се справяте с рекламирането на продуктите и услугите си, какви ли са самите продукти и услуги?

Искате да направите оптимизация на сайта си и ви трябва SEO копирайтинг?

Трябва да създадете текстове, които спазват всички изисквания на търсачките, без да прогоните посетителите. Балансът между полезната информация, поднесена с лекота, и насищането с ключови думи невинаги е лесен.

Работата на копирайтъра може да ви изглежда много лесна – нали всеки е писал текстове по един или друг повод, със сигурност ще се справите. И наистина, колкото повече пишете и редактирате, колкото по-често анализирате чужди текстове, толкова по-добри ще ставате, т. е. напълно е възможно и сами да си правите копирайтинга. Просто не подценявайте тази част от вашата реклама. А ако не можете да отделите време да изучите цял един нов занаят, то наемете специалист.

Автор: Иванка Могилска

Подобни публикации