Маркетинг в социалните мрежи – някои основни трикове

Маркетинг в социалните мрежи

Изображение: Ydeveloper.com

Успешният маркетинг за социални мрежи се базира на няколко много общи, основни правила и на много лични наблюдения и фантазия. Прочетете 8 от тях и действайте:

Улеснете максимално споделянето на съдържание от сайта ви

Поставете бутони към всички социални мрежи, които ползвате. Така ще насърчите клиентите си да вършат именно това, което искате вие – да ви популяризират сред своите приятели и колеги. (Досега никой не е измислил нещо по-ефективно от рекламата тип „от уста на уста”.)

Насърчете вашите потребители и фенове по-конкретно

Напомняйте им често какво всъщност искате да направят – да харесат, да споделят, да се присъединят, да гласуват. (Не, повярвайте ми, не се подразбира. Или поне ефектът от намеци не е толкова добър, колкото директното: „Сподели!”, „Гласувай!”, etc.)

Говорете си с вашите потребители и фенове

Бъдете социални. Общувайте. Задавайте въпроси. Отговаряйте на въпроси.

В никакъв случай не трийте негативните коментари

По-разумно е да се научите как да им отговаряте – спокойно, аргументирано. Ако наистина сте сгрешили, признайте си грешката и споделете как смятате да я поправите. Не е важно да сте безгрешни, важно е да сте достатъчно смели да поемете отговорност и да се коригирате – така ще спечелите симпатиите и доверието на много повече хора.

Не правете просто копи/пейст

Ако публикувате в Pinterest, пуснете снимка, заглавие и линк към поста си. В Google+ сложете снимка, заглавие и кратко описание. За Facebook измислете друго описание. Не се повтаряйте. Тези социални мрежи се посещават от различни потребители или пък се използват от едни и същи потребители, но с различни цели. Ако на едното място не успеете да привлечете интереса им, сигурно ще успеете на другото. Но за целта трябва да се потрудите.

Не спирайте да се информирате за промените в самите социални мрежи

Това ще ви помогне винаги да използвате най-ефективните методи, за да достигнете до нужната ви аудитория.

Четете това, което ви пишат

Не само, защото това е единственият начин да им отговорите, а и защото ще ви хрумнат нови идеи за съдържание, което наистина ги интересува.

Експериментирайте и анализирайте резултатите от експериментите

Няма друг начин да сте винаги в час с това, което харесват потребителите ви. Поствайте различно съдържание за различните си таргет групи, по различно време на деня. Следете резултатите и пробвайте отново. Само така ще видите какво работи най-добре за вас.

Естествено, не спирайте да четете умни и практически ориентирани статии за успешния маркетинг в социалните мрежи. Разглеждайте и анализирайте постовете и идеите на конкуренцията си, както и на фирми, съвсем различни от вашия бранш. Не ги прилагайте едно към едно, винаги се опитвайте да се поставите на мястото на вашите фенове и потребители, за да прецените кое ще им е интересно.

И най-вече – не бъдете сухари

Забавлявайте се, бъдете полезни, искрени и отворени за разговор. Всичко друго ще се получи от самосебе си.

Автор: Иванка Могилска

Трикове за маркетинг в социалните мрежи (част 2)


Подобни публикации