Мобилно приложение или мобилен уеб сайт

Изображение: Mashable

Искате да улесните още повече вашите клиенти. (Наясно сте, че това е един от най-бързите и сигурни начини да развивате бизнеса си.) Затова сте горд притежател на страхотен, функционален и полезен за клиентите ви уеб сайт, Facebook страница с полезна и забавна информация и тук-там по някоя игра с награди. Грижите се за активното присъствие на бизнеса си в Pinterest, Google+, LinkedIn и къде ли още не. Убедени сте, че вече е време клиентите ви да стигат до вас и през мобилните си телефони. Остава само да изберете какво да им предложите – мобилно приложение или мобилен уеб сайт.

Като се замислите за това колко хора около вас имат смартфон, отговорът ви се струва повече от очевиден – мобилно приложение. С него ще стигнете до много повече потребители. Препоръчваме ви да се информирате по-подробно и да не взимате такива прибързани решения.

Първо – мобилното приложение и мобилният уеб сайт са различни неща. Запознайте се с предимствата и недостатъците им.

Второ, кое е по-подходящо за вас зависи от бизнеса ви и целите, които искате да постигнете.

Нека засега се спрем на точка първа –

предимства и недостатъци на мобилното приложение и на мобилния уеб сайт

Мобилното приложение е написано на езика на конкретна платформа и може да работи само с нея

Ако бизнесът ви е по-малък и в момента нямате възможност да си платите изработка на мобилно приложение за повече платформи, ще трябва да избирате внимателно и достъпът ви до потребителите все пак ще бъде ограничен.

От друга страна мобилното приложение се стартира с едно кликване, зарежда се бързо, лесно е за ползване и може да работи и офлайн. Към него има допълнителни библиотеки. Освен това е само на два клика разстояние – в магазина за приложения.

Мобилният уеб сайт е доста по-евтин за изработка

Той много често е просто адаптирана за телефон версия на уеб сайта, който вече имате. Освен цената, основните му предимства са няколко:

– може да бъде отворен от уеб браузър на всякакъв телефон;
– може да се актуализира лесно чрез CMS;
– сроковете за изработката му са доста кратки;
– обикновено, когато търсят нещо, потребителите влизат в Google, а не в магазина за приложения. Затова, вероятността да стигнат до мобилната версия на вашия уеб сайт е доста по-голяма.
– Мобилният уеб сайт има по-дълъг живот. Ако някоя от мобилните платформи изчезне, приложенията й ще станат неизползваеми.

Всичко това са много основни предимства и недостатъци. За да сте сигурни, че сте направили правилен избор, е по-добре да се задълбочите в проучване на точка втора – кой от двата варианта ще е по-ефективен за вашия бизнес.

Мобилно приложение или мобилен уеб сайт, част 2

Подобни публикации