Цялото това време, прекарано във вдигане на тежести и изгаряне на калории, наистина може да има траен положителен ефект върху нашето тяло.

WorkoutИзображение: AchimKunetka

Физическата годност осигурява ползи, които може да видим и дори да почувстваме, а извършването на силови и аеробни упражнения е препоръчително за здравословен начин на живот. Увеличаването на мускулната сила и издръжливост, може да ни помогне да контролираме теглото си, да увеличим плътността на костите и здравето на ставите ни, да се борим с хронични заболявания и дори да повишим настроението си.

Контрол на теглото

Важна причина за подобряването на мускулната ни сила и издръжливост е влиянието им върху нашата талия. Извършването на силови упражнения изгаря калории и мазнини, и ни помага да управляваме нашето тегло. Като натрупваме мускулна маса, тялото ни придобива способността да изгаря калории по-ефективно. С други думи, колкото повече тренираме, толкова повече калории изгаряме и повече отслабваме.

Здрави кости

Остеопорозата е прогресивно метаболитно заболяване на скелета, при което костите губят плътността си и стават по-крехки, а това води до по-чести счупвания и фрактури. Костта е жива тъкан, която реагира на стреса и енергията, които мускулите упражняват върху нея, което в крайна сметка помага на костите ни да растат по-плътни. Костната маса обикновено достига своя пик около 30-годишната ни възраст, поради което особено важен е растежа на костите преди и по време на този период. Известно е, че силовите упражнения са най-подходящи за изграждане на костната плътност и за евентуалното предотвратяване на остеопорозата.

Здрави стави

Силната мускулатура е важна и за здравето на нашите стави, като предпазва от скованост и неподвижност. Мускулите са от съществено значение за ежедневната ни активност. Мобилността на ставите зависи от силата и баланса на околните мускули. Ако една мускулна група е по-силна от друга, нашата става няма да работи ефективно. Слабата или небалансирана мускулатура може да има негативен ефект върху ставите и често води до наранявания, особено при интензивна дейност или физическо натоварване.

Предотвратяване на хронични заболявания

Редовните силови упражнения биха помогнали за предотвратяването на някои хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания и диабет. Заседналия начин на живот и затлъстяването водят до високо кръвно налягане, повишен холестерол и повишен риск от развитие на други болести, свързани със сърдечно-съдовата система. Сърцето, също както мускулите, се нуждае от физически упражнения. Тренировки, включващи силови и аеробни упражнения, са особено полезни както за сърцето и белите дробове, така и за сърдечно-съдовата ни система. Препоръчително е да се тренира поне по 30 минути през повечето дни от седмицата, за да се избегнат евентуални хронични заболявания.

Положително влияние върху настроението

Силовата тренировка определено има ползотворно влияние върху нашето настроение. Много изследвания показват, че редовното физическо натоварване намалява депресията, също така успешно, както при употребата на анти-депресанти. Дали поради това, че тренирайки ние се чувстваме по-добре и по-силни или защото в мозъка ни се случват биохимични промени, сигурно е, че и в двата случая, това води до укрепване и тонизиране на нашето тяло, повишава самочувствието ни и нивото на енергия, и влияе положително върху емоционалното ни здраве.

Подобни публикации