Google-Play-Revamped

Изображение: Google Play

Препоръчително е навигацията на всеки сайт да е простичка и интуитивна, за да могат потребителите да намират лесно каквото им трябва. Когато става въпрос за мобилен уеб сайт обаче, това е направо задължително.

Потребителите, които идват на сайта ви през телефоните си, нямат мишка, разчитат на миниатюрни клавиатури, тракбол или само на движението на пръстите си по екрана. Затова е важно навигацията на сайта да е още по-опростена, а командите да се изпълняват бързо и ефективно. Всяко забавяне или неуспех на потребителя да намери това, което му е необходимо или да кликне върху даден бутон увеличават риска просто да затвори вашия сайт и да отвори следващия.

Погрижете се за началната страница на вашия мобилен уеб сайт

Разгледайте отново бутоните и помислете кои са най-важните секции, до които потребителите трябва да стигнат през телефона си. Направете вертикално подреждане на навигацията и поставете тези секции най-отгоре. Намалете броя на категориите и сведете необходимостта от кликане на една, втора, трета страница, за да се стигне до нужната информация, до минимум. (Верижното кликане, което води потребителя през няколко добре структурирани страници към трета, е подходящо за нормалния ви уеб сайт и пагубно за мобилната му версия.)

Преименувайте някои секции и категории, ако е необходимо

Важно е всички думи в навигацията да са кратки и ясни. (И естествено да подсказват на потребителя какво ще намери в съответната категория.)

Осигурете възможност за работа с ключови клавишни комбинации за смартфони

Така ще облекчите неимоверно голяма част от потребителите.

Оголемете бутоните

Така че пръстът на ръката ви да се побира на него без да докосва други бутони. Потребителите, които ползват телефони с тъчскрийн екран, ще оценят вашата грижа за тяхното удобство.

Основните навигационни връзки във футъра

Поставете основните навигационни връзки към вътрешните страници на мобилния уеб сайт най-отдолу. Така е сигурно, че нищо няма да пречи на потребителите да стигнат до основното съдържание.

Естествено, тези съвети са само общи положения. Но е добре да ги знаете. Специалистите, които работят по вашия мобилен уеб сайт, би трябвало да предложат и допълнителни решения, съобразени с неговите функции.
И помнете – колкото по-просто, толкова по-добре.

Подобни публикации