Eфективни или не

Fueled Office Tour

Изображение: Fueled Collective co-working space / Photographer: Daniel Goodman

Бизнесът ви се разраства, наемате нови хора. Малкият ви и добре стикован екип трябва да се отвори за новодошлите. Пренареждат се отношения, преразпределят се задачи – всичко това няма как да не се отрази на качеството на работата. Промените изискват и нови правила.
Вашият случай не е такъв? Просто сте забелязали, че служителите ви не работят толкова ефективно, колкото ви се иска и се чудите дали да не въведете нови порядки? Не бързайте с глобите и наказанията.

Прочетете повече за новите модели на управление

Много фирми в България все още налагат глоби на своите служители, включително и за дреболии. Ако някой закъснее с 15 минути сутринта, но остава редовно вечер, за да довърши работата си, дали е необходимо да го глобявате? Тираничният модел на управление, при който държите всички в страх и подчинение, няма да работи твърде дълго. Добрите специалисти ще започнат да ви напускат бързо. При вас ще остават само неинициативни, недостатъчно квалифицирани служители. А с тях няма да можете да постигнете добри резултати, знаете го и сами.

Създайте приятелски отношения с екипа си

Ако служителите ви харесват, уважават и държат на мнението ви, няма да имате нужда от наказания и глоби. Хората няма да искат да ви разочароват и ще полагат всички усилия да се представят добре на работното си място. Ако към респекта, който създавате в тях, добавите и добра заплата, бонуси за постигнати резултати и подходяща работна среда, то те ще се стараят да дават най-доброто от себе си. Кой би искал да загуби такава работа?

Показвайте, че оценявате усилията на служителите си

Поощрявайте добрите резултати и то не само с пари. Похвала, квалификационен курс за сметка на фирмата – измислете как да покажете, че усилията, които служителите ви полагат в работата си, са важни за вас. Това понякога е много по-важно от голямата заплата.

Вярно е, че ефективните мерки за управление зависят много и от броя работници и от сферата ви на дейност.

В по-големите фирми е по-лесно за някои грешки да се налагат глоби и санкции.

Но е важно служителят предварително да знае, в какви случаи ще е глобяван и в какъв размер е глобата.

Помнете обаче, че наказанията са по-лесния и по-неефективен начин да мотивирате някого да се труди.

Положете усилия да създадете сплотен екип, в който всеки се чувства добре и знае, че резултатите от труда му ще бъдат забелязани и оценени. Процесът е много по-бавен и труден, но пък ефективността му е безотказна.


Подобни публикации