Steve-Jobs-Love-what-you-do

Най-накрая сте намерили мечтаната от вас работа и напускате старата фирма, за да отидете на ново място. Това, колкото и да е приятно, както всяка промяна е свързано със стрес. Особено като помислите, че трябва да кажете на шефа си „Напускам”, а след това да съобщите и на колегите си. Не искате да се разделяте с тях със скандал. А и не е нужно. Независимо дали отношенията ви са били обтегнати, дали сте били близки или нямате търпение да се разделите, най-добре е да го направите с добро. Светът е малък и не се знае в кой офис ще се срещнете отново.

Кажете на шефа си истинската причина, поради която напускате

Не лъжете, не увъртайте, не обяснявайте, че много искате да останете, но неопродолими обстоятелства ви карат да се върнете в родния си малък град. Проявете уважение към човека, който ви е наел на работа преди време. Кажете му защо напускате – повече възможности за развитие, по-интересна работа, по-добра заплата и условия на труд, проблеми с колегите в настоящия офис. Не обиждайте, не се заяждайте, говорете спокойно и възпитано.

Спазете си срока за предизвестие, записан в договора ви

Ако сте длъжни по договор, да дадете един месец предизвестие за напускане, направете го. Ако нямате никаква уговорка, предупредете шефа си достатъчно рано. Все пак той трябва да намери човек, който да ви замести, а това не става с щракване на пръстите.

Кажете на колегите си след като официално сте уведомили шефа

Ще работите с колегите си поне още един месец след като сте дали предизвестие за напускане. Нали знаете, че още щом излезете от кабинета на шефа си, клюките ще тръгнат. Затова просто кажете на колегите си, че напускате. Напишете им имейл. Ако искате, оставете и личен имейл за връзка.

Не се заяждайте със счетоводителите

При напускане трябва да се уредят доста неща – отпуски, дължими плащания, един куп документи. Не влизайте при счетоводителите с мисълта, че някой иска да ви излъже и да не ви плати. Това няма да ви помогне, дори напротив.
Дръжте се възпитано и приветливо. Ако не разбирате нещо, първо питайте, после се заяждайте. (Даже ви препоръчваме да пропуснете последното.)

Почерпете на тръгване

Или оставете смешна бележка за сбогуване. Или… измислете нещо забавно, трогващо. Не е задължително. Но пък хората ще останат с хубаво чувство.


Подобни публикации