Analytics App

Изображение: Analytics App by Eyal Zuri

Вдъхновени от публикациите в блога ни, сте решили да направите мобилна версия на вашия уеб сайт. Чудесно! Ние няма да ви спрем. Само ще ви помолим да отделите час – два и да помислите отново: трябва ли ви наистина мобилен уеб сайт.

Вярно е, че вече почти няма човек, който да не посещава сайтове през мобилния си телефон. Но знаете ли колко от вашите потенциални клиенти го правят? Знаете ли кои сайтове посещават и какво правят на тях?

Не харчете излишни пари преди да се убедите, че вашите клиенти (а оттам и вие) имат нужда от мобилна версия на вашия сайт

Как да получите тази ценна информация? От брояча, който сте сложили на сайта си естествено. Google Analytics например отчита колко от потребителите са посетили страницата през мобилно устройство. Има и допълнителни инструменти и отчети, които ще ви помогнат да разберете защо тези потребители са били на сайта, какво съдържание са търсили, какви функционалности са използвали.

Съберете цялата налична информация и я анализирайте

Междувременно проверете какво прави конкуренцията

Има мобилен уеб сайт? Много добре, но за какво го ползва? Предлага ли нови продукти и услуги, стреми ли се да разширява кръга на клиентите си и да генерира приходи чрез онлайн продажби?

Опитайте се да дефинирате бизнес целите, които искате да постигнете благодарение на мобилния уеб сайт

За какво служи нормалния ви сайт – за продажби и получаване на приходи или само за информация на клиентите? С какви функции ще надградите мобилната му версия, за да е примамлива за потребителите? Как ще промените съдържанието? (Запишете си на лист отговорите на всички тези въпроси. Ако не сега, то за в бъдеще вероятно ще ви потрябват.)

След като сте събрали цялата информация, която ви е необходима и сте я анализирали, лесно можете да си отговорите на въпроса трябва ли ви мобилен уеб сайт. Ако откривате, че потребителите посещават само страница „контакти” през мобилното си устройво, то е по-добре да оптимизирате сайта, с който вече разполагате вместо да влагате средства в мобилна версия.

Сайтовете за услуги – пътувания, забавления, банкиране – обикновено имат нужда от мобилна версия. Но ако вие предлагате не особено популярен всред масовите потребители продукт, може би е по-добре да се съсредоточите в оптимизация на настоящия си сайт.

Мислете за потребителя и това от какво той има нужда

Така винаги ще знаете от какво се нуждае вашият бизнес.

Подобни публикации