Тиймбилдингът - глезотия или необходимост

Изображение: Christmas Team Building iPad 4 Wallpaper

Стоите начело на неголям, но и не много малък екип от хора. От тях се иска да работят ефективно поотделно и заедно. От вас се иска да разпределяте правилно задачите и всячески да ги подпомагате, за да могат да изпълнят задълженията си максимално добре. Тиймбилдингът не е много евтино удоволствие и затова се чудите, ще сплоти ли екипа ви или просто едни хора ще се съберат да пийнат и да се повеселят заедно за ваша сметка без това да има кой знае какъв ефект. Истината е, че дори дружеското бъбрене на по бира се отразява на отношенията между служителите ви.

Важно е да откриете причините, поради които екипът ви не е особено сплотен

Така ще знаете какво ви трябва точно. Може би служителите ви имат нужда от специална програма – игри, презентации, съвместни приключения, за да се опознаят и да направят първи стъпки към изглаждане на проблемите си. Може би просто са уморени, изнервени и имат нужда от разнообразие и почивка. Тогава един ден рафтинг или друг тип приключение сред природата ще е напълно достатъчен. Ако пък в екипа ви има много нови членове, една кратка екскурзия определено ще помогне на всички да се опознаят.

Ако гледате на тиймбилдинга като на магическо събитие, което ще реши всички проблеми на екипа ви, ще се разочаровате. Дори най-добрите специалисти в областта да са ви изготвили най-добрата програма, това пак няма да се случи.

Тиймбилдингът – под каквато и да е форма – е абсолютно задължителен, защото дава на вашите служители възможност да се опознаят извън офиса

Те се виждат в нова светлина, при нови обстоятелства. Това ще помогне на едни да се харесат повече, на други по-малко и със сигурност ще повлияе на работните им взаимоотношения.

Особено по време на приключения сред природата вашите служители забелязват на кого може да се разчита, кой е по-ловък, по-бърз, кой успява да запази самообладание в критични ситуации. Много често, при подобни тиймбилдинги, те трябва да се доверят един на друг и да си помагат, за да не се обърне лодката, за да не падне някой от тях, който се катери по скала и т.н. Усещането, че зависят един от друг и могат да си разчитат в много по-екстремни обстоятелства от офисните, след това определено повлиява на работата им.

По време на тиймбилдинг хората създават общи спомени, преживяват заедно страхотни приключения и се забавляват, което също ги кара да бъдат по-внимателни, усмихнати и отговорни един към друг по време на работа

Ако в екипа ви няма сериозно разединение и големи проблеми, то може би скъпите тиймбилдинг програми са глезотия. Но при всяко положение тиймбилдингът е необходимост.

Не го подценявайте, а дайте възможност на служителите си да се опознаят и да заздравят връзките помежду си

Това рядко става в офиса, но пък се получава много добре извън него.

Подобни публикации