Как да оцелея през първите дни на нова работа

Еvernote Оffice - Redwood City

Изображение: Evernote office in Redwood City, CA / Design by Studio O+A / Photographer: Jasper Sanidad

Много сте щастлив, че са ви наели в нова фирма. Най-сетне ще работите това, за което сте си мечтали цял живот. Само дето, с наближаването на първия работен ден, адреналинът ви необяснимо се покачва, чувствате се нервни, струва ви се, че дрехите ви стоят зле, а хората ви гледат лошо.

Не се притеснявайте. Независимо колко много харесвате новата си работа първите дни ще са стресиращи. Просто влизате във вече изграден екип със свои навици и взаимоотношения. Ето какво може да предприемете, за да издържите изпитателните погледи и да накарате колегите да ви приемат.

Усмихвайте се

Наистина. Това е най-бързият начин да провокирате някой да ви заговори. Просто му се усмихнете.

Задавайте въпроси

Разбира се, не прекалявайте, но никой няма да ви се разсърди, ако му покажете, че имате нужда точно от неговата помощ. Дори напротив. Всеки се радва да се чувства полезен, важен и добър. Възползвайте се от това.

Не бързайте с промените

Бъдете отворени за новото. Искайте да разберете как стават нещата именно в този офис и не го сравнявайте непрекъснато със стария. Приемете правилата, опознайте хората и чак след като свикнат с вас, предложете някои промени, които ви се струват практични и разумни.

Намерете начин да се запознаете с колкото се може повече колеги

Завъртете се в кухнята, пийте кафе с останалите, не пропускайте срещи и оперативки. Сложете купичка с бонбони или ябълки на масата със забавна бележка. Защо да не почерпите по случай първия си работен ден. Така всички ще останат с много приятно първо впечатление от вас.

Не бъркайте имената

Ще се запознаете с доста колеги. Ако не сте сигурни за някое име, по-добре не го споменавайте, а използвайте друго обръщение. След това внимателно разучете как е името на колегата. На всеки ще му е неприятно да му сбъркат името, а някои хора се обиждат наистина много.

Не говорете, слушайте

Слушайте активно, с разбиране. Така всеки колега, с когото говорите ще реши, че сте много приятен събеседник.

Правете всичко бавно, с усмивка и с желание да помогнете, когато е нужно. Не се напрягайте да се харесате. Ако сте искрени, уверени в себе си и действате с достатъчно такт, новите колеги непременно ще оценят достойнствата ви.

Подобни публикации