Опознайте потребителите си преди да направите мобилен уеб сайт

Опознайте потребителите си

Изображение: torquemag.io

Решили сте, че имате нужда от мобилен уеб сайт и искате той да е готов бързо. Направо веднага! Сигурни ли сте? Бизнесът ви едва ли ще загуби, ако нямате такъв още един или два месеца. Но пък наличието на нефункционален, неподходящ за вашите потребители сайт, може да му навреди доста.

Мобилният уеб сайт е средството, чрез което искате да привличате клиенти, да ги карате да се информират, да участват в игри, да пазаруват и т.н. За да изпълните успешно целта си, трябва да знаете какво искат всъщност тези клиенти. От какво се интересуват? Как предпочитат да търсят? Колко ситни надписи могат да четат?

Дизайнът и структурата на вашия мобилен уеб сайт трябва да са в услуга и удобство на потребителя. Затова е по-добре да не припирате, а да помогнете на професионалистите, които ще работят по сайта, да го опознаят.

Таргет групи

Опишете подробно различните таргет групи, в които се целите – краен потребител, фирми от същия бранш като вашия, но с малко по-различна дейност, майки с деца, тийнейджъри и т.н. Важно е да се определи също кои групи са основни и кои са вторични.

Портрети

След като определите групите, заедно с професионалистите ще трябва да направите портрет на типичен представител за всяка една от тях. Колкото по-подробно е описанието, толкова по-добре. Може би вашите потребители предпочитат да четат повече текст или да гледат картинки и видео? Склонни ли са да купуват директно през мобилния уеб сайт или искат само да се информират през него? Импулсивни потребители ли са или обмислят добре всичко преди да действат? Наясно ли са с новите технологии или ще трябва мобилния сайт да е максимално улеснен и интуитивен?

Тестове и фокус групи

След като вече познават вашите потребители специалистите могат да пристъпят към създаване на сайта. Препоръчително е той да се тества на различни етапи от работния процес. Как става това? Намират се хора, съвпадащи с направените профили/портрети, които да кликат по мобилния уеб сайт, да търсят информация или да пазаруват през него. След това те ви дават обратна връзка за това дали се ориентират лесно, удобно ли им е да го ползват, какво биха предпочели да има/няма на него, какво е мнението им за дизайна.

Колкото повече знаете за своите потребители и колкото по-въвлечени са те в процеса на работа по вашия мобилен уеб сайт, толкова по-успешен ще бъде той. Затова бързайте бавно и се доверявайте на тези, които искате за ваши постоянни клиенти. Помага.

Подобни публикации