Google-Tel-Aviv-Office-by-Camenzind-Evolution-23

Изображение: Офисът на Google в Тел Авив, Израел / Архитект: Camenzind Evolution / Фотограф: Itay Sikolski

7 съвета за перфектно работно пространство

Офис помещението – все едно дали у дома ви или в офис сграда – има две основни функции: помага ви да си вършите по-ефективно работата; предразполага ви да се чувствате добре. Много често хората позволяват едната функция да вземе превес над другата. Вие се чудите на колегата си, който е заринал цялото бюро с книги, картички, фигурки, антистресчета с различна форма. Стената зад и до него пък е окичена със снимки на приятелите му и рисунки на двете му хлапета. Той пък се чуди на вас – от три години работите на това бюро и ако трябва да го напуснете, ще вземете само любимата си химикалка. И двете крайности не са добри. Предлагаме ви 7 съвета как да създадете перфектното работно място.

Отсейте важната информация и я поставете на видно място

Поставете бележки с важната за вас информация, която не се променя често, някъде на нивото на очите си. Използвайте коркова дъска или ги лепете по преградата, разделяща ви от колегата по бюро. Важни телефонни номера, размери на снимки, които качвате на фирмения сайт, инструкции за някоя задача – подредете ги, така че да ги виждате лесно. Може да си оставите едно ъгълче, в което да слагате бележка със задачите за деня. Усещането, когато изхвърляте листа със задраскани задачи в кошчето преди да си тръгнете, е направо неописуемо.

Поставете някъде наблизо една до две снимки на любими хора

Нека да са малко по-встрани от папките с документи или от таблото с важни задачи, но все пак някъде наблизо. Важно е, когато в стресови моменти се чудите как ще се справите с всичко, погледът ви да пада именно на тях. Усмивките на приятелите или семейството напомнят, че има хора, които ви обичат каквото и да направите. А това определено действа успокояващо и отрезвяващо.

Дръжте наблизо едно „ежедневно” кошче

То е различно от голямото кошче, което сте поставили някъде около бюрото си. В него събирате всичко излишно, което не ползвате през деня. Така можете да се фокусирате върху текущите си задачи. Вечер преглеждате „ежедневното” кошче. Прибирате важните документи. Изхвърляте ненужните хартии в голямото кошче. Поставяте кламерите и антистрес топките на мястото им и го оставяте празно за следващия ден.

Намерете място за една саксия

Припомнете си какви са ползите от това да гледате саксии с цветя в офиса. Писахме обстойна статия по въпроса.

Винаги поддържайте купата за плодове и ядки пълна

Нямате такава купа? Набавете си. Най-много вафли, чипсове и всякакви нездравословни храни поглъщаме именно в офиса. Можете лесно да се справите с проблема, като винаги държите подръка две ябълки (или друг обичан от вас плод) и кесийка с ядки.

Не прекалявайте с разпечатките

Първо, хабите хартия ненужно. Второ, заривате бюрото си с всякакви листове и листчета и скоро настъпва такъв хаос, че просто трябва да изхвърлите всичко. По-добре подреждайте файловете и мейлите си, така че да ви е лесно да ги намирате. Разпечатвайте само в краен случай.

Изберете си удобен стол или топка

Най-вероятно по цял ден сте залепени за компютъра. Много е важно да имате удобен стол. Изберете го внимателно и не жалете средства. Ако пък не обичате да се заседявате, купете си топка за сядане вместо стол. Така ще трябва често да се разхождате из офиса, а и да държите гърба си изправен. Ако сте от хората, които мислят по-добре, докато обикалят из стаята, топката е идеален вариант за вас.

Не забравяйте, че не живеем, за да работим, а работим, за да живеем

и часовете, които прекарваме в офиса трябва да са ползотворни и приятни.

Струва ви се невъзможно? Опитайте!


Google Zurich office 38

Изображение: Офисът на Google в Цюрих, Швейцария / Архитект: Camenzind Evolution / Фотограф: Peter Würmli

Подобни публикации