Плуването е отлично упражнение за кардио фитнес и поддържане на теглото. То е и отличен начин да се охладим в горещите летни дни. Въпреки това, плуването не е най-доброто упражнение за подобряване здравината на костите.

Ефектът-от-плуването-върху-здравината-на-костите

Изображение: Nasir Ali

Загуба на здравината на костите

Загубата на здравината на костите често произтича от остеопорозата – състояние, при което костите стават по-слаби и уязвими към фрактури, поради ниска костна плътност. Особено застрашени от остеопорозата са жените в менопауза, тъй като организмът им вече не произвежда поддържащите костната маса хормони-естрогени. Добрата новина е, че остеопорозата е до голяма степен предотвратима, ако в по-ранна възраст не се лишаваме от физическа активност, правим подходящи упражнения и развиваме други здравословни навици с напредване на възрастта.

Плуването и здравината на костите

Поради аеробния си характер, плуването не е силово упражнение и в този смисъл не е най-добрия начин за подобряване здравината на костите. По-подходящи са бързото ходене, бягане, катерене на стълби, ракетни спортове като тенис и бадминтон. Кардио упражнения като плуване и каране на колело не са натоварващи упражнения, тъй като костите ни не поддържат теглото си по време на дейността. За да се стимулира производството на костната плътност, упражнението трябва да претоварва костите, като те от своя страна реагират, чрез изграждане на повече клетки, в следствие на което стават по-силни.

Ползи от плуването

Плуването има и други ползи, които могат да помогнат за предотвратяване на костни фрактури. В допълнение към аеробния фитнес, който може да подобри здравето и да удължи живота ни, плуването помага за изграждане и поддържане на мускулите и за подобряване на координацията, гъвкавостта и равновесието. Най-много фрактури вследствие на остеопорозата, се дължат на падане, отчасти, защото много хора в напреднала възраст имат слаби мускули и проблеми с баланса. Плуването е една от най-добрите дейности за здравето на ставите и често се препоръчва за хора с артрит, които трябва да избягват големи физически натоварвания и дейности като ходене, бягане и скачане.

Подобни публикации