Близо 100 участници са се включили в надпреварата у нас.

Изображение: Open Government Partnership Blog

Екип от шестима студенти и софтуерни разработчици е българският победител в световното технологично състезание на НАСА „Space Apps Challenge“, което се проведе на 20 и 21 април в Академията на „Телерик“ в София. Те създадоха технологично решение за отглеждане на пилета, което улеснява грижата за животните и позволява на хората да произвеждат свои биопродукти.

Класиралият се на първо място екип се състои от Кирил Николов, Павел Колев и Атанас Керанов, които са възпитаници на Софтуерната академия на „Телерик“, Иван Жеков – софтуерен разработчик и Стоян Стоянов – дизайнер. Второто място отиде при проект за парник за отглеждане на пресни зеленчуци по време на мисии на Луната. Решението бе разработено от учениците от Бургас Димитър Иванов, Мартин Куванджиев и Стоян Димитров.

Първите два екипа в България ще се включат в глобалната надпревара на НАСА и ще се състезават с най-добрите проекти от над 90 държави на финалите през юни 2013.

Победителите от глобалния финал на НАСА през месец юни ще имат възможност да присъстват на изстрелването на космическата станция MAVEN през ноември 2013, както и ще получат практически урок за летене в космоса.

Прочетете цялата статия
Източник: Economy.bg