Right brain vs left brain

Изображение: Andrew Keir

Болестта на Алцхаймер е заболяване, което не убива, но със сигурност разрушава бавно и мъчително човешкия живот. То е свързано с дегенерация на нервните клетки. Този процес води до прогресивно оглупяване, т. нар. деменция, и до проблеми с паметта и мисленето. Човек започва да забравя най-новите си спомени – тези от вчера, отпреди няколко месеца. Забравя адреса си, да изключва котлона и как да извършва всички простички ежедневни действия, на които преди не е обръщал внимание. С времето спира да разпознава близките си хора. Всичко това се отразява на способността му да общува и да се грижи за себе си. С времето той става все по-безпомощен и опасен за себе си и за околните. (Представете си, че забрави газовата печка включена, а близките му не забележат това навреме.)

Болестта на Алцхаймер се появява най-често при хора над 65 годишна възраст, но по-младите също не са застраховани. До този момент за нея не е намерено лечение, макар че се правят множество изследвания. Вече е доказано, че някои лекарства могат да забавят действието на болестта и да повлияят добре на болните, ако те са в много ранен стадий.

Според някои учени една от най-добрите превантивни мерки срещу болестта на Алцхаймер е учението

Проучванията показват, че висшистите страдат по-рядко от тази болест. Хора, които обичат да решават кръстословици, да четат книги, да учат чужди езици също по-рядко се разболяват от Алцхаймер.

Предполага се, че това е така, защото усилената умствена дейност създава много повече нервни връзки в мозъка. Затова помислете как да го тренирате, проявете постоянство и вземете превантивни мерки отсега.

Подобни публикации