Wikipedia обяви „еднодневна стачка“, за да провокира дебат по готвените мерки за защита на авторските права

© Gary Cameron, Reuters

Както може би сте чули или открили собственоръчно, английската версия на най-голямата онлайн енциклопедия Wikipedia днес „стачкува“.

Това се случва в знак на протест срещу приемането на Stop Online Piracy Act (SOPA). Става дума за скандален проектозакон за защита на авторското право, който, ако бъде приет в сегашния му вид, ще даде на САЩ почти неограничени правомощия да цензурира интернет сайтове в почти всяка точка на света.

По-голямата част от американската онлайн-индустрия остро се обяви срещу разпоредбите на SOPA, защото противоречат на фундаменталните принципи на интернет и ще разрушат глобалната мрежа в сегашния й вид.

В групата на компаниите, които не подкрепят проектозакона, попадат интернет-гигантът Google, онлайн-енциклопедията Wikipedia, водещият сайт за онлайн обяви Craigslist, най-голямата платформа за онлайн блогове WordPress, водещият онлайн-агрегатор на новини Huffington Post и други.

Дебатът около SOPA освен това раздели технологичната индустрия на две.

От едната страна са интернет компаниите, които протестират срещу закона и най-силно ще бъдат засегнати.

От друга са старите технологични фирми, който произвеждат хардуер и софтуер (основно членове на асоциациата BSA като Microsoft, Dell, Apple, Adobe, Intel, McAfee, Symantec и Sybase), представителите на медийния бранш, фармацевтични фирми и представителите на Търговската камара на САЩ.

В резултат на подкрепата си за SOPA пък най-големият регистратор на интернет сайтове GoDaddy пък изгуби над 70 000 клиента в рамките на няколко дни, след което панически премина в лагера на противниците на закона.

Скандалният нормативен акт беше лансиран от американския конгресмен-републиканец от Тексас Ламар Смит.

В резултат на острата реакция на онлайн-общността дори от Белия дом изразиха резерви относно приемането му.

Окончателния дебат по проектозакона SOPA трябва да се случи през февруари.

 

Източник: Capital.bg

Подобни публикации