evo_Google-Moscow_12_1600

Изображение: Google’s Moscow Office designed by Camenzind Evolution

Знаете ли кои са най-щастливите народи според социологическите проучвания? Южните. А знаете ли кои са най-бедните народи? Пак същите.

Когато е твърде топло, човек няма особено сили и желание за работа. А когато настъпи вечер и се усети разхлаждане, то вече е дошло време за разходка, питие с приятели, танци. Сигурно и за вас е доста трудно да поддържате работна атмосфера в офиса сега, в сезона на жегите и отпуските. Ето няколко идеи, които може би ще ви помогнат да се справите с проблема.

Минете на лятно работно време

Трудете се от по-рано сутринта до обяд, след това почивайте. После работете още малко – от 17 до 20 часа например. Остава достатъчно време за забавления, а в голямата жега никой дори не се опитва да изглежда зает.

Давайте малки задачи за кратки срокове

Разбийте всеки проект на малки задачи, които трябва да се свършат за сравнително кратко време. Така служителите ви няма да се успокояват с мисълта, че крайният срок е далече и ако започнат да вършат всичко от утре, ще се справят.

Ако някой си е свършил работата преди края на работния ден, изпратете го да си почива

Разбира се, постарайте се всички да разберат, че това е възможно да се случи само защото си е свършил добре работата и то по-рано от предвиденото. Намекнете, че през летните месеци това може да се случи на всеки. Това би трябвало да подейства стимулиращо на целия екип.

Показвайте на хората в екипа си, че цените усилията им

През лятото обикновено всеки мисли само за отпуската си и за морето. Затова, оценете усилията на служителите си. Това ще ги мотивира и събуди за работна дейност.

Струва ви се, че изброените по-горе трикове са по-скоро пагубни за работната атмосфера? Не е така. Ще се изненадате колко съзнателни и отговорни могат да са хората, когато покажете, че им гласувате доверие и разчитате на тях. Пък и не губите. Ако нищо не промените, летният мързел така или иначе ще им попречи да работят съзнателно и ефективно. Затова опитайте. Можете само да спечелите.

Подобни публикации