6 причини да ги практикувате

Екстремните спортове обикновено се свързват с непремерен риск, големи опасности и луди глави. Вие предпочитате нещо по-безопасно – разходка в парка например. Не ви се струва оправдано да рискувате живота си и не разбирате защо хората го правят.

Колко рискови са екстремните спортове

Изображение: ToWelcomeTheFade

В действителност екстремните спортове не са чак толкова опасни, ако се практикуват разумно

Маунтин байк, рафтинг, алпинизъм – това са някои от спортовете, които определено ви препоръчваме да пробвате. Не се притеснявайте – за всеки един от тях ще ви е нужен инструктор или водач, който да ви обясни какво да правите и какво да не правите. Никой няма да ви пусне да ги практикувате без каска, наколенки и налакътници, спасителна жилетка или подходящо за съответния вид алпинизъм оборудване. А всичко, което ще научите и изпитате, определено си струва усилията и минималния риск. Не ни вярвате?

Ето 6 основателни причини да се захванете с някой екстремен спорт или поне да пробвате, за да знаете какво е

Преценка на собствените сили

За да се справите със спортове, в които рисковете за здравето ви все пак са повече от обикновено, трябва да се научите да преценявате собствените си сили. Това ще ви помогне не само в спорта, но и във всички сфери на живота.

Научавате се да се контролирате

Самоконтролът е изключително полезно качество, което можете да развиете чудесно с помощта на някой от екстремните спортове. При тях най-страшното не са обстоятелствата, в които сте поставени, а невъзможността ви да контролирате пристъпите на несигурност или паника.

Научавате се да мислите за другите, за да съхраните себе си

Рафтинг и алпинизъм са особено подходящи за развиване на това качество. Когато лодката минава през бързей, всички трябва да гребат усърдно и в един ритъм. Ако само един човек се обърка или се откаже, рискът лодката да се обърне, нараства главоломно.

При алпинизма – независимо дали правите просто дълъг преход или се катерите по стръмни скали – положението е същото. Ако вие не се грижите за другите и те за вас, вероятността да паднете, да се подхлъзнете, да ви се случи нещо неприятно в планината се увеличава в пъти.

Тренирате тялото си

Всички екстремни спортове изискват от вас да сте в отлична форма или поне бързо да влезете в такава. Трябва да сте гъвкави, ловки, пъргави. Какво по-хубаво от това?

Чувствате се победители и доволни от себе си

Всеки малък успех, независимо какъв екстремен спорт практикувате, е една малка победа над страха, ленността, недоверието. Това със сигурност ще ви накара да се чувствате доволни от себе си. А когато сте доволни от себе си, вие се харесвате, имате самочувствие и това ви позволява да направите неща, които не са ви и хрумвали преди. (И не, нямаме предвид само в сферата на екстремните спортове.)

Започвате да цените мига и красотата, която ви заобикаля

Почти всички екстремни спортове се практикуват сред природата. Благодарение на тях вие ще прекарвате повече време сред нейните красоти. Ще се научите да я цените и да се зареждате с енергия от нейната сила.

Alpine summer by Mutrus

Изображение: Mutrus

Ако си имате списък с неща, които непременно искате да направите в този живот, добавете поне един екстремен спорт към него. Няма да съжалявате. Гарантираме ви.

Подобни публикации