Сенатори се отказаха да гласуват PIPA и SOPA под натиска на мащабни протести

Противници на законопроектите на протест в Сан Франциско. Снимка: Reuters

Сенаторите в САЩ се отказаха да гласуват спорните антипиратски проектозакони Protect IP Act (PIPA) и Stop Online Piracy Act (SOPA) под натиска на протестиращи в САЩ и Европа опоненти на законите, съобщи CBS.

Лидерът на демократичното мнозинство в Сената Хари Рийд обяви днес, че отлага процедурния вот на PIPA, който трябваше да се състои във вторник. Малко след това от съдебната комисия в Сената съобщиха, че няма да гласуват SOPA.

Големи сайтове като Wikipedia и Reddit проведоха 24-часов протест в сряда срещу антипиратските проектозакони. Хиляди американци пък атакуваха избраните от тях сенатори с телефонни обаждания и електронни писма с настоявания законопроектите да бъдат преразгледани.

Хари Рийд насърчи създателя на PIPA Патрик Лийхи да продължи да усъвършенства текстовете на закона, така че да намери баланса между защитата на интелектуалната собственост на американците и отвореността на интернет.

Лийхи обаче нападна сенаторите, които оттеглиха подкрепата си за законопроектите и ги обвини, че нехаят за ограбването на американска интелектуална собственост.

Източник: Dnes.bg

Подобни публикации