Вие сте работодател, който цени екипа си


What-If

Изображение:Behappy.me

Знаете, че колкото по-доволни са хората ви, толкова по-добре ще работят. Стремите се да им осигурите достатъчно добра работна среда и да ги накарате да се чувстват спокойни. Инвестирате в професионалното им развитие и е нормално да искате по всякакъв начин да ги задържите във фирмата. Затова и се чудите – да им дадете повече социални придобивки или просто високи заплати. Претеглете добре плюсовете и минусите.

Социални придобивки

В последните години излязоха много изследвания, според които мотивировката за смяна на работното място съвсем не са парите. И те, разбира се, но на водещи позиции са съвсем други неща. Спокойната работна среда. Усещането за удовлетвореност и признание.

Социалните придобивки дават на вашите служители усещането, че се грижите за тях. Медицински грижи, застраховка, ваучери за храна, служебна кола, служебен телефон – хората ще ги ползват редовно, ако им ги предоставите. В повечето случаи те им помагат да се чувстват и с по-висок социален статус.
Да, ако им дадете висока заплата, те ще могат да си позволят всичко, което им осигурявате вие. Но не съвсем. Когато правите договорка с дадена фирма, вие получавате качествена услуга с отстъпка заради големия брой хора. Това не е без значение.

Фирмите, които осигуряват социални придобивки, изглеждат по-стабилни и вдъхващи доверие на служителите

Висока заплата

Можете да осигурите на екипа си просто високи заплати. Това също не е лошо. И в двата случая ще си намерите добри служители. Проблемът е, че тези, които постъпват при вас само заради парите, много лесно ще ви изоставят за още по-висока заплата. Доста по-практично е да се опитате да привлечете хора, които оценяват добрата работна среда, добре структурирания работен процес, реда, екипните отношения, спокойствието. Социалните придобивки, за които ще научат още в началото, подсказват много повече, че вашата фирма е точно такова райско кътче за работа от високата заплата.

Опитайте се да осигурите на хората си достатъчно добри заплати, а също и социални придобивки. В някои случаи нищо не е по-добро от златната среда.

Подобни публикации