Най-голямата социална мрежа Facebook потвърди, че потокът със спам в мрежата расте по-бързо от броя на членовете й.

Снимка: Reuters

Компанията обаче успява да блокира всеки ден по 200 млн. изпратени с нечисти помисли съобщения, а също и такива, които дават линкове към сайтове с вредни кодове, предаде ZDNet.

Количеството спам е спаднало до 4% от всички новини и засягало само 0,5% от потребителите, споделя още социалната мрежа. При потребителска база от 800 млн. членове това са 4 млн. потребители на ден.

В интервю за Wall Street Journal отговорният за спама мениджър Педрам Кеяни обяснява, че в компанията има отдел с 31 служители, които се занимават само със спам отбрана – с поддържането на автоматични филтри, както и с ръчни блокади и нови методи.

„Това е надпревара във въоръжаването и нашата цел е да останем една крачка напред. А победител или губещ никога няма да съществува“, казва Кеяни.

Поделението за „интеграция“, както го наричат във Facebook, е имало само четирима служители през 2008 г, когато е започнало дейността си. Освен своите 31 специалисти днес има и отделен екип по сигурността с 46 служители и около 300, които се занимават с общи въпроси от потребителите.

Индиректно и около 1000 разработчици, юристи и други участват в битката срещу спама, а Facebook има общо 3000 служители.

Спамът в социалните мрежи е особено коварен, защото изглежда така, сякаш е изпратен от приятел. Престъпниците трябва да инфектират само един от членовете на веригата. Тогава подобен зловреден софтуер е в състояние да продължи и да изпратите линк към зловреден код на приятели на жертвата във Facebook.

Източник: Dnes.bg

Подобни публикации