Структура на уебсайт – по-важна ли е от дизайна и за какво служи


Tridimensional structure by Alexandre Guilbeault

Изображение: Tridimensional structure by Alexandre Guilbeault / Jacob K Javits Convention Center, Manhattan, NY, Architect: Richard Rogers

За да е максимално ефективен вашият уебсайт, добре е да се погрижите всичко да бъде направено както трябва: съдържание, дизайн, структура, функционалност. Не бива да подценявате нито един от елементите. И все пак, ако трябва да избирате в какво да вложите усилия и средства – в дизайн или в структурата на сайта, то ви съветвам да изберете второто.

Какво представлява структурата на един сайт?

Това са всички секции и подсекции, свързани по определен начин. Добре структурираният сайт позволява на потребителите да намерят по възможно най-бързия начин информацията, която им е нужна. Ако към това се прибави и добре написан текст, те могат да бъдат директно подтикнати към действие.

Как да определя структурата на моя уебсайт?

Създайте им профили: на каква възраст са, какво ги интересува; много или малко време прекарват в Интернет.
Повечето хора търсят в мрежата информация по конкретен въпрос. Една огромна част от тях задават въпроси сякаш очакват отговор от жив човек. Добре структурираните сайтове с качествено съдържание наистина съумяват да дадат такъв отговор.
да останат максимално дълго на сайта, да ви дадат имейла си, да се абонират за бюлетина ви, да купят продукта/услугата ви.
От тези три точки зависи какви секции и подсекции ще имате и коя ще бъде разположена на по-видна позиция. От това зависи пък какви послания ще отправя сайта ви и ще постига ли целите, заради които е създаден. Дизайнът може само да подчертае добре направената структура, но в никакъв случай не може да я замени, ако тя липсва.

Какво още, като начало, трябва да знам за структурата на един уебсайт?

Добрата структура помага на потребителите по-лесно и бързо да стигнат именно до информацията, която ги интересува. Ако не се ориентират бързо, те просто затварят сайта и отварят следващия. Според някои изследвания, до необходимата на вашите потребители информация, трябва да се стига с не повече от три кликвания. В противен случай те губят интерес. Според други, важното е пътят да е ясен и да се разбира, че води към целта. Тогава потребителите не се отказват дори да са нужни малко повече кликвания.

Истината е, че няма универсална рецепта за най-добра структура на сайт. Тази, която е ефективна за целите и потребителите на сайт за бои, едва ли ще е ефективна за целите и потребителите на сайт за екскурзии за възрастова група 55+. Затова започнете от основното – кой е вашият потребител, какво харесва и как търси в мрежата. След това се поставете на негово място. Структурата и всичко останало ще дойдат съвсем естествено. Включително и дизайнът.

Автор: Иванка Могилска

Подобни публикации