Rule-of-Three-dot-co-dot-uk

Изображение: Copywriters of Distinction | Rule of Three – The Copywriting Studio

Три са основните неща, които е добре да знаете преди да пристъпите към създаване на текстове за уеб

(Освен онези 6, които вече ви издадох в предишната статия.)

Текстовете на сайтовете трябва да са:

– прости и ясни

– добре подредени, за да се намира бързо най-важното

– полезни

На теория това може да звучи много лесно, но на практика нещата не стоят съвсем така. За да си улесните живота и да създадете качествено уеб съдържание – планирайте!

Планирайте преди да започнете да пишете текстовете и да се чудите как да ги подредите, какво да е заглавието, какво да е подзаглавието и кое точно е най-важното.

Ако строите къща, не започвате от покрива, нали? Тук действайте по същия начин – поставете първо основите.

Определете кое е това нещо, което ще направи сайта ви уникален и ще привлече посетители

Предлагате специален продукт? Осигурявате на клиентите си експресно обслужване? Пишете по интересни теми, за които няма чак толкова много информация? Правите страхотни снимки? Каквото и да е вашето уникално предимство, открийте го и се опитайте да го формулирате с минимално количество думи. То ще е и вашето уникално предложение към посетителите на сайта.

Запишете си какво искате да направят потребителите, след като вече са влезли в сайта

Да се регистрират, да се абонират за бюлетина, да купят продукта ви онлайн, да се свържат с вас по имейл? Възможностите са много. Помислете какво точно искате от вашите потребители и си го запишете.

Опишете характерните особености на вашата целева група

Какви са вашите клиенти – възрастни, по-млади, мъже или жени, от голям или малък град, обичат ли да четат или предпочитат да гледат филми, здравословен начин на живот ли водят или обожават Кока-Кола и Макдоналдс, семейни ли са или не, какво образование имат, какво работят. Колкото повече информация съберете, толкова по-добре. Понякога уж малките детайли са безценни при писането и подреждането на текста за уеб.

Изредете няколко причини, поради които посетителите ще влизат в сайта ви

Предвидете мотивите им. Само така ще успеете да им дадете това, което искат.

След като свършите добросъвестно цялата тази работа, вече ще имате част от плана не само за създаване на съдържанието, но и за структурата на самия сайт. Оттам нататък ви съветвам да си наемете специалисти: копирайтър, дизайнер, програмист. Най-важната част от вашата работа вече е приключила.

Автор: Иванка Могилска

Подобни публикации